Σκιές στο επιχειρησιακό σχέδιο εξυγίανσης του ομίλου Folli Follie

Σκιές στο επιχειρησιακό σχέδιο εξυγίανσης του ομίλου Folli Follie

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιφυλάξεις τους για τη βιωσιμότητα του επιχειρησιακού πλάνου εξυγίανσης της Folli Follie, όσον αφορά την ορθότητα των βασικών του οικονομικών παραδοχών, διατυπώνουν μετά τη δημοσίευσή του τραπεζικές πηγές και κύκλοι της αγοράς ομοίως. Και αυτό, διότι όχι μόνον οι στόχοι πωλήσεων και κερδοφορίας κρίνονται υπερφιλόδοξοι, αλλά και διότι ήδη αμφισβητείται η παραμονή σημαντικών εμπορικών σημάτων στο χαρτοφυλάκιο της Folli Follie.

Hδη η Nike –η οποία αντιστοιχεί σε ετήσιες λιανικές πωλήσεις της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ και ακόμα περισσότερα στη χονδρική– με επιστολή της γνωστοποίησε στη Folli Follie πως δεν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις συνεργασίας οι οποίες λήγουν στα τέλη του 2019 και του 2020 για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια αντίστοιχα. Παράλληλα, επικαλούμενη σχετικές ρήτρες, εκκίνησε τη διαδικασία πρόωρης καταγγελίας των συμβάσεων, χωρίς όμως να τις έχει ακόμα καταγγείλει, προετοιμαζόμενη για κάθε επιλογή στην οποία μπορεί τελικά να καταλήξει.

Στην αγορά ακούγεται πως και η Converse –τη χονδρική της οποίας ήλεγχε η Folli Follie– βρίσκεται ένα βήμα προ της αλλαγής συνεργάτη. Το ιταλικό Zegna Group αποχώρησε ήδη ενώ πολλοί εμπορικοί όμιλοι βολιδοσκοπούν τόσο τη Folli Follie όσο και απευθείας του ξένους οίκους για το ενδιαφέρον τους να αναλάβουν μάρκες που αντιπροσωπεύει η προβληματική εταιρεία. Από την πλευρά των ομολογιούχων εκφράζεται αισιοδοξία πως μόλις το νέο σχήμα αναδυθεί από τη διαδικασία εξυγίανσης και γίνουν οι σχετικές συζητήσεις, θα εξουδετερωθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις. Αλλά ο πήχυς στο business plan φαίνεται πως έχει τεθεί πολύ υψηλά, με κίνδυνο η Folli Follie να περάσει από… κάτω: στόχος είναι από έσοδα φέτος 351 εκατομμυρίων, του λεγομένου remaining business του ομίλου, να αυξηθούν στα 361 εκατ. το 2019 και στα 408 εκατ. και 452 εκατ. αντίστοιχα το 2020 και το 2021. Δεν είναι όμως σαφές πως κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί, ειδικά εάν χαθούν μάρκες όπως η Nike. Τα κέρδη EBITDA από ζημίες 47 εκατομμυρίων φέτος προβλέπεται να γυρίσουν σε θετικό έδαφος και ειδικότερα στα 15 εκατ. το 2019 και σταδιακά στα 48 εκατ. το 2021.

Eν τω μεταξύ, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν στην «Κ» ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά των ομίλων Notos και Σαράντης για τη διεκδίκηση γνωστών brands καλλυντικών που εκπροσωπεί στην Ελλάδα η Folli Follie. Ειδικότερα, ο όμιλος Σαράντη φέρεται να αξιολογεί την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της COTY, που περιλαμβάνει γνωστά brands όπως Lancaster, Chloe, Davidoff, Joop και Max Factor. Σημειώνεται πως η «Σαράντης» υπέγραψε στις αρχές Οκτωβρίου συνεργασία με την COTY για τη διανομή των προϊόντων της Wella (Wella Koleston και Wellaflex). Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν πως η Notos ενδιαφέρεται για τη διανομή των προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς της Shiseido Group. Στο παιχνίδι της διεκδίκησης ενδέχεται να εισέλθει και η εταιρεία Aromca που έχει παρουσία στην αγορά ευρείας και επιλεκτικής διανομής καλλυντικών. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεκδικήσει brands στο κομμάτι του μακιγιάζ, γεγονός που θα ενισχύσει τη θέση της στην αγορά.

Περιοριστικοί όροι

Οριστικοποιήθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους λοιπούς κατηγορουμένους για την υπόθεση της Folli Follie, καθώς το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα που εξέδωσε επικύρωσε τη διάταξη επιβολής του συγκεκριμένου περιοριστικού όρου κατά όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Πέραν των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, Δημήτρη, Γιώργο και Κατερίνα, στην υπόθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες και άλλα έντεκα άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, καθώς ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και έχουν επιβληθεί στους εμπλεκομένους περιοριστικοί όροι, μιας και θεωρούνται ύποπτοι φυγής. Οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως στο δικαστικό συμβούλιο για να πείσουν ότι δεν έχουν πρόθεση να διαφύγουν στο εξωτερικό διεκδικώντας την άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου, αλλά οι δικαστές προχώρησαν τελικά σε επικύρωση της απαγόρευσης εξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή