Ιστορικό χαμηλό για τον τραπεζικό δείκτη του Χ.Α.

Ιστορικό χαμηλό για τον τραπεζικό δείκτη του Χ.Α.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικό τέλος στα όποια σενάρια για ανάκαμψη του ελληνικού Χρηματιστηρίου τις τελευταίες ημέρες του 2018, ώστε να περιοριστούν οι σημαντικές απώλειες που σημειώνονται από τις αρχές της χρονιάς, έδωσε η χθεσινή συνεδρίαση. Η νέα τραπεζική βουτιά, η οποία έστειλε τον κλαδικό δείκτη σε ιστορικό χαμηλό και τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες, δείχνουν πως το 2018 θα είναι αδιαμφισβήτητα ένα έτος το οποίο οι επενδυτές της ελληνικής αγοράς θα θελήσουν να ξεχάσουν. Μεγάλη αίσθηση προκαλεί για μία ακόμη φορά το ότι μια τέτοια ισχυρή πτώση σημειώθηκε με σχεδόν ανύπαρκτο τζίρο, γεγονός που –αν και έχει να κάνει και με την εορταστική ραστώνη– υπογραμμίζει παράλληλα τη ρηχότητα του Χ.Α, δικαιολογώντας απόλυτα την παρουσία των short funds.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,77% στις 597,83 μονάδες, αν και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης είχε φτάσει το +1,03%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,64%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -2,43% και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 5,38% στις 401,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,7 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank σημείωσε απώλειες 7,08%, η Εθνική έκλεισε στο -5,05%, η Eurobank υποχώρησε κατά 3,31% και η Πειραιώς σημείωσε πτώση 2,86%.

Εν τω μεταξύ, νέα επιδείνωση σημειώθηκε στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται σε υψηλά ενός μηνός και στο 4,385%, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων έφτασε τις 415 μονάδες βάσης.

Μπορεί το Χ.Α. να «γλίτωσε» τη Δευτέρα, λόγω αργιών, το sell-off στη Wall Street, «έχασε» ωστόσο και τη δυναμική ανάκαμψη των αμερικανικών δεικτών της Τετάρτης. Αν και ξεκίνησε χθες τη συνεδρίαση με θετικές διαθέσεις λόγω του ράλι στις ΗΠΑ, πολύ γρήγορα, από τις 12.00 και μετά, το «γύρισμα» των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στα αρνητικά οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε μια άνιση (όπως αποδείχθηκε) μάχη για τη διακράτηση των 600 μονάδων. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί στην έβδομη συνεχόμενη ημέρα πτώσης, με συνολικές απώλειες 7,8%, ενώ η βουτιά στις τράπεζες το τελευταίο 7ήμερο φτάνει το 14,5%. Σύμφωνα με τον Νίκο Καυκά, επικεφαλής επενδύσεων της Merit, «απαιτείται ανοδική διάσπαση των 650 μονάδων στον Γενικό Δείκτη για να συζητήσουμε για μια ευρύτερη ανοδική κίνηση στην παρούσα φάση, κάτι που δεν αναμένεται για φέτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή