ΔΕΗ: αναδρομική χρέωση ρεύματος στη Χαλυβουργική

ΔΕΗ: αναδρομική χρέωση ρεύματος στη Χαλυβουργική

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα αναδρομικής χρέωσης των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας της Χαλυβουργικής από το 2015, που η εταιρεία έπαψε να παράγει χάλυβα, θέτει η ΔΕΗ. Το θέμα, όπως αποτυπώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, έχει ως εξής: Ενώ η παραγωγή χάλυβα ή συναφών προϊόντων από τη Χαλυβουργική είχε τερματιστεί από το 2015, οι καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η ΔΕΗ τις συγκρίνει μάλιστα με αυτές μεγάλων καταναλωτών όπως ο αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή ο ΟΣΕ. Το εντελώς αδικαιολόγητο αυτό ύψος των καταναλώσεων, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, οφείλεται στην παραγωγή άλλων προϊόντων στον χώρο των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργικής άσχετων με τον χάλυβα, κάτι που συνιστά παραβίαση των όρων της σύμβασης ηλεκτροδότησης της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει όρους προνομιακής τιμολόγησης που αφορούσε αποκλειστικά την παραγωγή χάλυβα ή συναφών προϊόντων.

Η ΔΕΗ δηλώνει ότι επιφυλάσσεται και ήδη έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες τόσο για την αποκατάσταση της προφανούς ζημίας που υπέστη, με την επιβαλλόμενη αναδρομική ανατιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε αντιστοιχία με την πραγματική παραγωγική δραστηριότητα στη Χαλυβουργική, όσο και τη διαλεύκανση τυχόν εξαπάτησής της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι να «πέσει» ο διακόπτης ηλεκτροδότησης στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής λειτουργούσε μόνο μία φιλοξενούμενη εταιρεία παραγωγής υγροποιημένων αερίων. Η ΔΕΗ διεκδικεί ήδη από τη Χαλυβουργική οφειλές ύψους 31,4 εκατ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος που οδήγησαν και τύποις στο κλείσιμο του ιστορικής χαλυβουργίας μετά την εκτέλεση από τον ΑΔΜΗΕ εντολής της ΔΕΗ για άρση της εκπροσώπησής της από πελάτη, στις 16 Δεκεμβρίου. Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω μετά την αναδρομική τιμολόγηση του ρεύματος από το 2015 σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις προνομιακές που η ΔΕΗ προσφέρει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας με απόφαση γενικής συνέλευσης προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Οι νέες αξιώσεις της ΔΕΗ συνδέονται προφανώς με την επόμενη ημέρα της Χαλυβουργικής, όπως αυτή διαμορφώνεται αφενός από την παύση της λειτουργία της και αφετέρου από την ενδοοικογενειακή δικαστική διαμάχη των ιδιοκτητών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή