Δεύτερη μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ δημιουργεί η Megas Yeeros

Δεύτερη μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ δημιουργεί η Megas Yeeros

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «αμερικανικό όνειρο» συνεχίζεται για τη Megas Yeeros, καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει εντός του 2019 στη δημιουργία δεύτερης μονάδας παραγωγής στις ΗΠΑ. Η νέα επένδυση, ύψους 10 εκατ. ευρώ, είχε προαναγγελθεί την άνοιξη του 2018 σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Νίκο Λούστα.

Πίσω από την απόφαση της Megas Yeeros, για τη νέα επένδυση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, βρίσκονται αφενός οι ικανοποιητικές επιδόσεις της και αφετέρου η ανάγκη κάλυψης και άλλων αγορών. Ηδη η υφιστάμενη μονάδα που διαθέτει η εταιρεία στο Νιου Τζέρσεϊ προμηθεύει, εκτός από τις ΗΠΑ, και τις αγορές του Καναδά, του Παναμά, αλλά και της Μέσης Ανατολής. Η νέα μονάδα σχεδιάζεται να γίνει κοντά στην ήδη λειτουργούσα στο Νιου Τζέρσεϊ.

Επενδύσεις μικρότερου ύψους σχεδιάζονται και για την Ελλάδα. Η εταιρεία θα προχωρήσει εντός του 2019 σε επενδύσεις περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμιση της μονάδας που διαθέτει στον Ασπρόπυργο Αττικής. Το 2018 η εταιρεία υλοποίησε επενδύσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου για τη δημιουργία γραμμών παραγωγής προψημένου γύρου.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εισαγωγής της Megas Yeeros στο Χ.Α., ο κ. Λούστας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δεδομένου ότι δεν υφίσταται ανάγκη από χρηματοδότηση.

Ωστόσο ο ίδιος δεν απέκλεισε μια τέτοια εξέλιξη να εξεταστεί –όχι για το ελληνικό Χρηματιστήριο– ύστερα από τουλάχιστον μία τριετία και ανάλογα με την πορεία που θα καταγράψει η εταιρεία στις ΗΠΑ.

Δεύτερη μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ δημιουργεί η Megas Yeeros-1

Αναφερόμενος στις φήμες που υπήρχαν πέρυσι –αλλά είχαν διαψευσθεί επισήμως– σχετικά με τη συμμετοχή του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου στη Megas Yeeros, ο κ. Λούστας δήλωσε: «Το ενδιαφέρον από τον κ. Θεοδωρόπουλο είναι θεμιτό αλλά προς το παρόν δεν έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης κεφαλαίων. Στο βάθος του μυαλού μου σκέφτομαι ότι είναι καλό να ενδιαφέρονται για την εταιρεία. Σε ό,τι αφορά τον κ. Θεοδωρόπουλο, τον οποίο εκτιμώ, η ενδεχόμενη συνεργασία που θα με ενδιέφερε θα ήταν στη λογική της δημιουργίας joint venture προκειμένου να δημιουργήσουμε νέα εργοστάσια και σε άλλες αγορές. Για την Ελλάδα δεν μπορεί να μας προσφέρει κάτι περισσότερο». Το 2018 η Megas Yeeros είχε έσοδα 37,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% σε σύγκριση με το 2017, ενώ τα προ φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν σε περίπου 3 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα ήταν 25 εκατ. ευρώ, 5 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές από Ελλάδα και περί τα 7,35 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις από τη μονάδα στις ΗΠΑ.

Για την πενταετία 2019-2023 η Megas Yeeros προσδοκά έσοδα 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15-17 εκατ. ευρώ να αφορούν εξαγωγές από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή