ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεφάλαια 1,9 δισ. στον ιδιωτικό τομέα από την ΕΤΕπ το 2018

kefalaia-1-9-dis-ston-idiotiko-tomea-apo-tin-etep-to-2018-2302914

Στο 1,9 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2018 οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας. Από αυτά, το 1,57 δισ. ευρώ διατέθηκε απευθείας από την ΕΤΕπ και τα 328 εκατ. από νέες δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Μεταξύ άλλων, δόθηκε νέα άμεση χρηματοδότηση για στήριξη και αναβάθμιση εξειδικευμένων κατασκευών και καινοτομίας στην ελληνική εταιρεία μπαταριών Sunlight με έδρα την Ξάνθη και στήριξη νέων επενδύσεων στην εταιρεία ασφαλών εκτυπώσεων Veridos Ματσούκης Α.Ε. με έδρα την Αθήνα. Και οι δύο εταιρείες είναι πρώτες διεθνώς στους τομείς της ειδικότητάς τους. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπέγραψε νέες δεσμεύσεις ύψους 328 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη της χρηματοδότησης επενδύσεων με ισότητα, εγγυήσεις και χωρίς αποκλεισμούς, με 15 Ελληνες εταίρους, που αναμένεται να κινητοποιήσουν σχεδόν 2,9 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Συμφώνησε επίσης να χορηγήσει 731 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νέων γραμμών πιστώσεων, τις οποίες θα διαχειρίζονται τοπικές τράπεζες ανά την Ελλάδα, για στήριξη των χρηματοδοτικών μισθώσεων και της χρηματοδότησης εμπορίου και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πέρυσι, η ΕΤΕπ στήριξε νέες επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, στη διανομή και στη μεταφορά ενέργειας, ενώ παράλληλα προώθησε την ενεργειακή απόδοση και την ασφάλεια στην παροχή ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, στήριξε την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων βόρεια του όρους Βέρμιο, με συνολική δυνατότητα παραγωγής ισχύος 44,4 MW και νέες επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της διανομής ηλεκτρισμού ανά την ηπειρωτική και νησιωτική ελληνική επικράτεια.

Το πρόγραμμα βελτίωσης της μεταφοράς υψηλής τάσης είναι εθνικής σημασίας, καθώς θα εξασφαλίσει αξιόπιστη ηλεκτρική παροχή στα 7,3 εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα και θα βελτιώσει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού. Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί επίσης τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, μαζί με 18 τράπεζες, στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε για ευρωπαϊκό έργο υποδομής το 2018. Η Ελλάδα λαμβάνει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων βάσει του ΑΕΠ. Η εγγύηση του ΕΤΣΕ επέτρεψε στην ΕΤΕπ και στο ΕΤαΕ να χρηματοδοτήσουν 29 προγράμματα που υπογράφηκαν τα τελευταία 3 χρόνια και στήριξε τη χρηματοδότηση καινοτομίας, ενέργειας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.