250 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ σε νομοσχέδιο του υπ. Ενέργειας

250 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ σε νομοσχέδιο του υπ. Ενέργειας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προεκλογικό άρωμα αποπνέουν οι ρυθμίσεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου στη Βουλή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στελέχωση υφιστάμενων και νεοσύστατων ενεργειακών επιχειρήσεων και φορέων. Το νομοσχέδιο στρώνει το χαλί για πάνω από 500 προσλήψεις αορίστου χρόνου εκ των οποίων οι περισσότερες από τις μισές προωθούνται με εκτός ΑΣΕΠ διαδικασίες. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση της ΡΑΕ.

Αν και η υποστελέχωση της αρμόδιας αρχής για την εποπτεία της ενεργειακής αγοράς είναι γνωστή λόγω και των καθυστερήσεων που προκαλούνται σε κρίσιμα θέματα, καθώς η αγορά βρίσκεται σε στάδιο αναδιάρθρωσης και το αίτημα για προσλήψεις είναι διατυπωμένο τουλάχιστον εδώ και τρία χρόνια, η κυβέρνηση αποφάσισε να το επιλύσει παραμονές των εκλογών με αδιαφανείς διαδικασίες fast track.

Mε το επιχείρημα ότι οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες, το υπουργείο Ενέργειας εισηγείται μέσω του νομοσχεδίου ρύθμιση που προβλέπει 79 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με προκηρύξεις που θα εκδίδονται από τη ΡΑΕ, ενώ ο ρόλος του ΑΣΕΠ περιορίζεται απλώς στη νομιμότητα της διαδικασίας. Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ με διετείς συμβάσεις προβλέπονται και από το ΔΑΠΕΕΠ που αποτελεί τον διάδοχο φορέα του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Στους 220 ανέρχονται οι προσληφθέντες στον νέο φορέα που θα αντικαταστήσει το ΙΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), εκ των οποίων μόνο οι 130 επιστημονικό προσωπικό. Προτεραιότητα θα δοθεί στους 180 εργαζομένους που απασχολούνται σήμερα στο ΙΓΜΕ οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να έχουν την ίδια έννομη σχέση, αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας για μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη και μισθολογική προστασία με διατήρηση και μεταφορά της προσωπικής διαφοράς των αποδοχών τους.

Για τους εργαζομένους του ΙΓΜΕ το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αύξηση των ανώτατων ορίων απόλυσης στα 67 έτη με 40 έτη προϋπηρεσίας αντί για τα 62 έτη και 40 χρόνια προϋπηρεσίας που ισχύει για τους εργαζομένους ΝΠΔΔ. Αυτή η απόκλιση, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, επιλέχθηκε ως αναγκαία για την αποτροπή της ξαφνικής ανατροπής προγραμματισμού του εργασιακού βίου του υφιστάμενου προσωπικού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ είναι 56 ετών και το 50% είναι άνω των 60 ετών. Με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μπορεί να προσλάβει το προσωπικό που κρίνει αναγκαίο η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για τη στελέχωση της θυγατρικής «Αριάδνη» που θα αναλάβει την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 30 προσλήψεις στην «Αριάδνη».

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι προσλήψεις περίπου 200 ατόμων στη ΔΕΠΑ. Πρόκειται για εργαζομένους που απασχολούνται στην εταιρεία με εργολαβική σχέση. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο αριθμός των εργολαβικών είναι πολλαπλάσιος των μονίμων εργαζομένων στη ΔΕΠΑ που αριθμούν μόλις 40 εργαζομένους, αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης πολιτικής κουλτούρας που προκειμένου να «βολέψει» ημετέρους παρέκαμπτε τη διαδικασία του ΑΣΕΠ καταφεύγοντας σε προσλήψεις μέσω συνεργαζόμενων εργολαβικών εταιρειών. Οπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, στη ΔΕΠΑ έχει να γίνει πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ από το 2006. Ενα αντίστοιχο καθεστώς επικράτησε και στον ΔΕΣΦΑ (θυγατρική μέχρι πρότινος της ΔΕΠΑ), όπου το 65% του προσωπικού ήταν εργολαβικό, θέμα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι νέοι ιδιοκτήτες της κοινοπραξίας της Snam μετά την εξαγορά του 66%. Το υπουργείο Ενέργειας δρομολογεί την πρόσληψη των 200 συμβασιούχων της ΔΕΠΑ από τις θυγατρικές εταιρείες (ΕΠΑ Αττικής, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ) και την ενοικίασή τους στη συνέχεια στη ΔΕΠΑ, προκειμένου να παρακάμψει το ΑΣΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή