ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση εσόδων και μείωση κερδών για OTEGlobe το 2018

ayxisi-esodon-kai-meiosi-kerdon-gia-oteglobe-to-2018-2305853

Θετικά αποτελέσματα παρουσίασε για το 2018 η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ, OTEGlobe. H εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο παρουσίασε πέρυσι μικρή αύξηση εσόδων και μείωση κερδών.

Ειδικότερα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 346,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη οικονομική χρήση. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) παρέμειναν σταθερά στα 18,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 5,5 εκατ. ευρώ το 2017. Η μείωση των καθαρών κερδών κατά 12% αποδίδεται σε χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έσοδα και στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Αναφορικά με τα έσοδα, η διοίκηση της επιχείρησης αναφέρει ότι, παρά την πτώση τιμών στην αγορά της διεθνούς χονδρικής, αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση εσόδων στις υπηρεσίες διεθνών χωρητικοτήτων ως απόρροια των επενδύσεων των τελευταίων ετών, καθώς και από τη διατήρηση των υψηλών εσόδων από υπηρεσίες φωνής. Η διοίκηση της εταιρείας υπογραμμίζει ότι από το 2007 τα έσοδά της έχουν υπερδιπλασιαστεί (+110%) και από 165,1 εκατ. πέρυσι ανήλθαν σε 346,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σημειώνει ότι το 80% των εσόδων περυσινής χρονιάς προέρχεται από διεθνείς πελάτες και μόλις 60 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις δραστηριότητες των συνδεδεμένων μελών (Deutsche Telekom, OTE κ.λπ.).

Η εταιρεία μέσα στο 2018 προχώρησε σε μία ακόμη σημαντική εμπορική συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Ασίας, τον οποίο όμως δεν κατονομάζει. Ο νέος πελάτης θα συνδεθεί στο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα Ασίας – Αφρικής – Ευρώπης-1 (AAE-1), στο οποίο η OTEGlobe είναι ιδρυτικό μέλος. To ΑΑΕ-1 έχει μήκος 25.000 χλμ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλωδιακά συστήματα που διασυνδέουν το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. H εταιρεία αναφέρει ότι έχει υπό τον έλεγχό της δίκτυα οπτικών ινών μήκους 21.000 χλμ. τα οποία επιτρέπουν τη διασύνδεση της χώρας με το εξωτερικό, με τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές οδεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η OTEGlobe επέστρεψε στον βασικό μέτοχό της ΟΤΕ περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 61,5 εκατ. ευρώ προήλθαν ως επιστροφή από την ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ επιπλέον 21 εκατ. ευρώ περιήλθαν στον ΟΤΕ με τη μορφή μερίσματος. Ο ΟΤΕ ελέγχει την ΟTEGlobe σε ποσοστό 100%.