Με κέρδη 17,62% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για το Χ.Α.

Με κέρδη 17,62% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για το Χ.Α.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα αλλά και του τριμήνου να ξεκίνησε επιφυλακτικά, ωστόσο έκλεισε με ισχυρά κέρδη και με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο, κάνοντας έτσι τον Μάρτιο τον τρίτο θετικό μήνα του 2019, με το ελληνικό Χρηματιστήριο να σημειώνει κέρδη της τάξεως του 17,62% από τις αρχές του έτους και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει άλμα 25,61% το ίδιο διάστημα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 3 στα 3 στο ξεκίνημα της χρονιάς έχει να σημειωθεί στο Χ.Α. από το 2014, ενώ δίνει μία σημαντική ώθηση στον Απρίλιο, ο οποίος ιστορικά αποτελεί και τον καλύτερο σε αποδόσεις μήνα της ελληνικής αγοράς. Η αυλαία του νέου μήνα ξεκινά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένονται η κατάθεση προσφορών για το 50,1% των ΕΛΠΕ, η τακτική γενική συνέλευση της ΤτΕ και η έκθεση του διοικητή με τις κατευθυντήριες γραμμές για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της χρονιάς, η συνεδρίαση του Eurogroup που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς και τα αποτελέσματα χρήσης των Quest, Ιντραλότ και ΕΥΔΑΠ.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 1,08% στις 721,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,7 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,61%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 1,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,23% στις 552,20 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,85% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,07%. Σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,96% και ο τραπεζικός κέρδη 1,14%.

Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, η κατάθεση της τροπολογίας για τον νέο νόμο Κατσέλη και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης των εισηγμένων εταιρειών έφεραν εκ νέου ενδιαφέρον στην αγορά, η οποία εξακολουθεί να υπεραποδίδει έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Εύκολα ή δύσκολα με καθυστερήσεις ή στην ώρα τους τα βασικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα επιλύονται, ξεκλειδώνοντας αβεβαιότητες οι οποίες είχαν τιμολογηθεί μέχρι πρότινος στις αποτιμήσεις.

Χωρίς υπερβολή, μετά μια οδύσσεια πολλών ετών οι τράπεζες μπαίνουν στο τελικό στάδιο της εξυγίανσης των NPEs, έχοντας εξοφλήσει πλήρως τον ELA, μειώσει το οργανικό κόστος και ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του SSM σε ό,τι αφορά την προοδευτική μείωση των NPEs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή