Υποχώρηση ζημιών αλλά και εσόδων για τον όμιλο Intralot το 2018

Υποχώρηση ζημιών αλλά και εσόδων για τον όμιλο Intralot το 2018

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O όμιλος Intralot για το 2018 παρουσίασε κάμψη εσόδων και λειτουργικών κερδών (EBITDA). Παράλληλα, για άλλη μία χρονιά εμφάνισε καθαρές ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, αλλά είναι μικρότερες από εκείνες του 2017.

Πιο αναλυτικά, πέρυσι τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου Intralot, από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητές του, διαμορφώθηκαν σε 870 εκατ. ευρώ. Σημείωσαν έτσι κάμψη 6,4% σε σχέση με το 2017, που είχαν διαμορφωθεί στα 930 εκατ. ευρώ ή στα 1,1 δισ. ευρώ, αν προστεθούν και οι διακοπτόμενες δραστηριότητες (Ρωσία, Σάντα Λουτσία, Τζαμάικα, Σλοβακία και Αζερμπαϊτζάν).

Από την άλλη πλευρά, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 116,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 22,8% σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα προσαρμοσμένα EBITDA, που αντιστοιχούν αναλογικά στις συμμετοχές της μητρικής στις εταιρείες του ομίλου, ανήλθαν σε 106,7 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 15,6%. Τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 58,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 63,8 εκατ. ευρώ το 2017.

Η δυσαρέσκεια στη διοίκηση της εταιρείας για την πορεία των μεγεθών είναι έκδηλη και αυτό φάνηκε στις δηλώσεις που πραγματοποίησε ο ιδρυτής, και πλέον διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στην πτώση των μεγεθών η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη μιας ευρείας κλίμακας αναδιοργάνωσης των παραγωγικών και λειτουργικών δυνατοτήτων του ομίλου Intralot, προσβλέποντας σε σημαντικές μειώσεις κόστους και αυξημένη επιχειρησιακή αποδοτικότητα. Ακόμη, έκανε λόγο για υλοποίηση ενός νέου πλάνου μείωσης κόστους μέσω καλύτερων συνεργειών μεταξύ των τμημάτων αλλά και μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των θυγατρικών. «Δεσμεύομαι προσωπικά και παραμένω προσηλωμένος στην αποστολή μας να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των πελατών μας και να βελτιώσουμε τις ταμειακές ροές της εταιρείας μας, συνδυάζοντας τις ευκαιρίες για νέες δραστηριότητες και οργανική ανάπτυξη με βελτιστοποίηση του κόστους, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε να αποεπενδύουμε από μη στρατηγικά πάγια όταν οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές», είπε ο κ. Κόκκαλης. Η αναφερθείσα κάμψη εσόδων αφορά και τους τρεις κλάδους δραστηριοτήτων της Inrtalot. Πρόκειται για τον κλάδο διαχείρισης τυχερών παιγνίων (-3,5%), τον κλάδο συμβολαίων διαχείρισης (-9,3%) και, τέλος, τον κλάδο παροχής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας (-12,7%).

Σε επίπεδο γεωγραφικών αγορών σημαντική μείωση εσόδων σημειώθηκε στην Αργεντινή και στην Κύπρο, ενώ αντίθετα αύξηση εσόδων σημειώθηκε σε Βουλγαρία και Πολωνία. Επίσης, μείωση εσόδων και κερδών EBITDA παρουσιάστηκε στην αγορά της Τουρκίας, κυρίως λόγω της μεγάλης υποτίμησης του τοπικού νομίσματος. Τέλος, σημαντική αύξηση παρουσίασε ο καθαρός δανεισμός της επιχείρησης, ο οποίος ανήλθε σε 615 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων επενδύσεων. Σε συνδυασμό με τη μείωση των κερδών EBITDA, η μόχλευση της εταιρείας αυξήθηκε περισσότερο από 5 φορές τα λειτουργικά της κέρδη, έναντι 3 φορές που ήταν στη χρήση του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή