Συνωστισμός αλυσίδων για μια θέση στο νέο τμήμα του Smart Park

Συνωστισμός αλυσίδων για μια θέση στο νέο τμήμα του Smart Park

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισθωμένο σε ποσοστό που ήδη ξεπερνάει το 70% είναι, μέσω υπογραφής σχετικών προσυμφώνων, το τμήμα που αφορά την επέκταση του υφιστάμενου εμπορικού πάρκου Smart Park της REDS, στη Γυαλού των Σπάτων.

Ο λόγος, για την επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη επιπλέον 15.250 τ.μ. εκμισθώσιμων εμπορικών χώρων στο επιτυχημένο εμπορικό πάρκο της θυγατρικής του ομίλου «Ελλάκτωρ». Οι εργασίες για την κατασκευή της επέκτασης προχωρούν κανονικά και εκτιμάται ότι το νέο τμήμα θα είναι πλήρως λειτουργικό τον προσεχή Νοέμβριο. Εφόσον ολοκληρωθεί, το Smart Park θα προσφέρει συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 53.000 τ.μ. από τις 36.500 τ.μ. σήμερα, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς πόλους στο λεκανοπέδιο.

Μεταξύ των αλυσίδων που έχουν συμφωνήσει να μισθώσουν χώρους στο νέο τμήμα του ακινήτου, περιλαμβάνονται οι Bo Concept, GAP, Διάφανο, Decathlon και Marks & Spencer, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να γνωστοποιηθούν επισήμως και άλλες εμπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της REDS, η χρηματοδότηση της παραπάνω επένδυσης έχει εξασφαλιστεί, καθώς υφίσταται συμφωνία με τραπεζικά ιδρύματα για την έκδοση νέου κοινού ομολογιακού δανείου για την κάλυψη του επενδυτικού κόστους και την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη χρήση του 2018, τα έσοδα της REDS ανήλθαν σε 6,6 εκατ. ευρώ, από 6,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους ύψους 1,54 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,5 εκατ. ευρώ το 2017, μια θετική μεταβολή της τάξεως του 202%. Κύριος λόγος της εν λόγω εξέλιξης ήταν τα κέρδη από την αποτίμηση της αξίας του Smart Park, ύψους 2,8 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά το ίδιο το εμπορικό κέντρο, η επισκεψιμότητά του αυξήθηκε κατά 12,4% το 2018. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανοδική τάση αυτή δεν συνεχίστηκε κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, καθώς οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, δεν επέτρεψαν τη σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και η σταθεροποίηση της επισκεψιμότητας, που επετεύχθη σε ετήσια βάση, συνιστά αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη.

Σημαντικό ρόλο στην ανοδική πορεία των μεγεθών του πάρκου κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους έχουν διαδραματίσει οι ανακατατάξεις αλυσίδων εντός του πάρκου, αλλά και η προσθήκη και λειτουργία επιπλέον 1.000 τ.μ. καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στη θέση των «Κωτσόβολος» και Carrefour που αποχώρησαν το 2017, έχουν τοποθετηθεί πλέον αλυσίδες του ομίλου Inditex (Zara, Bershka και Pull & Bear), των οποίων οι πωλήσεις ανά τ.μ. εκμισθώσιμης επιφάνειας είναι σαφώς υψηλότερες, ενώ παράλληλα προσελκύουν και περισσότερους επισκέπτες.

Συγχρόνως, στη θέση του πρώην Carrefour, που καταλάμβανε χώρο 8.800 τ.μ., λειτουργεί μεν πλέον κατάστημα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης», αλλά έχει μισθώσει μικρότερη επιφάνεια, της τάξεως των 6.000 τ.μ., αφήνοντας περιθώριο για την προσθήκη νέων καταστημάτων της Inditex. Στη δε επέκταση των 1.000 τ.μ. λειτουργούν πλέον αλυσίδες όπως Attrattivo, Parabita, Migato και ΧαντρόCosmos.

Εκτός από το Smart Park, η REDS προχωρεί και τον σχεδιασμό για την αδειοδότηση του έτερου μεγάλου έργου της, του Cambas Project (πρώην Κτήμα Καμπά). Τον προηγούμενο Οκτώβριο εξασφαλίστηκε η θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα πολεοδομηθεί η έκταση των 315 στρεμμάτων. Πλέον, αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, όπου θα περιγράφονται και οι ακριβείς όροι δόμησης για την επένδυση των 220 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι προωθείται ένα συγκρότημα μεικτής χρήσης, με 30.000-40.000 τ.μ. να αφορούν κτίρια γραφείων, αλλά και κινηματογραφικές αίθουσες, εμπορικά καταστήματα, εστίαση και πιθανώς και ξενοδοχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή