Προβληματίζει το Χρηματιστήριο η παροχολογία

Προβληματίζει το Χρηματιστήριο η παροχολογία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο πρόσωπα είχε η χθεσινή συνεδρίαση: Ξεκίνησε με ιδιαίτερα θετικές διαθέσεις και με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει πάνω από τις 740 μονάδες, με κέρδη 1,16%, ωστόσο το κλίμα άλλαξε ξαφνικά στα μέσα της συνεδρίασης, μετά και τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίες ενίσχυσαν τις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τις επιπτώσεις των προεκλογικών παροχών που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση. Ετσι, οι πωλητές πήραν τα ηνία της αγοράς ασκώντας ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες (πλην Eurobank), στα blue chips (ειδικά σε Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και Fourlis) καθώς και σε τίτλους των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, με τον τζίρο να ανεβάζει ρυθμούς, οδηγώντας τελικά το Χ.Α. σε σημαντικές απώλειες.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,25% στις 722,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,07%, στις 1.876,78 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,77% στις 1.083,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,59% στις 594,24 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -3,32% και σε χαμηλά ημέρας, την Εθνική στο -1,78%, την Πειραιώς στο -2,41% και την Eurobank στο +1,27%. Η προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές φέτος και πως υπάρχει ανησυχία από την πλευρά των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την προειδοποίηση που είχε ήδη στείλει η Goldman Sachs ότι η Κομισιόν θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας, αλλά και σε συνάρτηση με το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, οδήγησαν τους επενδυτές σε αποφυγή του ελληνικού ρίσκου.

Ετσι, τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου της Εθνικής και η πολύ θετική εξέλιξη της αναβάθμισης της Εθνικής και της Eurobank στον βασικό δείκτη της MSCI για την Ελλάδα «ξεχάστηκαν» αναγκαστικά από την αγορά, καθώς «νικήθηκαν» από την ενίσχυση της αβεβαιότητας γύρω από τη χώρα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά την τεχνική αντίδραση που σημειώθηκε την Τρίτη, το μομέντουμ του Χ.Α. παραμένει εδώ και μέρες πτωτικό και ένα κλείσιμο πάνω από τις 760 μονάδες θα μπορέσει να αλλάξει την τάση, κάτι που προς το παρόν, και με δεδομένες τις διεθνείς αναταράξεις, είναι δύσκολο. Σύμφωνα με τη Merit Securities, το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 740 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 720 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή