ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πράσινο φως για τρεις επενδύσεις 295,5 εκατ. ευρώ

Πράσινο φως για τρεις επενδύσεις 295,5 εκατ. ευρώ

Στην έγκριση δύο στρατηγικών επενδύσεων και ενός έργου που θα προκύψει από σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) προχώρησαν χθες οι αντίστοιχες διυπουργικές επιτροπές που συνεδρίασαν υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών έργων ανέρχεται σε 295,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα δύο επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track) είναι τα ακόλουθα:

• Κατασκευή και λειτουργία ενός καινοτόμου πολιτιστικού και εμπορικού πάρκου αναψυχής στο Ηράκλειο Κρήτης. Επενδυτικός φορέας είναι η εταιρεία «ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ Α.Ε.». Η επένδυση έχει προϋπολογισμό 69 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 950 θέσεις εργασίας.

• Κατασκευή τουριστικής εγκατάστασης πέντε αστέρων της εταιρείας Frontisa Ltd. σε συνεργασία με την Grivalia Hospitality στη Μύκονο. Ο προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου είναι 46,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 132 θέσεις εργασίας.

• Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ εγκρίθηκε το έργο με τίτλο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ» προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου της πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 έτη την περίοδο λειτουργίας.

Με το έργο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε σημειωτέον παραμονές των εκλογών, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιλύσει –ως έναν βαθμό τουλάχιστον– το έντονο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην Κρήτη. «Η συμβολή του θεσμού των φοιτητικών εστιών στη διευκόλυνση των φοιτητών που προέρχονται κυρίως από ασθενή στρώματα, είναι σημαντική και κατοχυρώνει την ίση αντιμετώπιση απέναντι στην πορεία των νέων προς απόκτηση μιας ταυτότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομίας.

Σήμερα, ο αριθμός των φοιτητών που φιλοξενούνται σε φοιτητικές εστίες είναι συνολικά 336 άτομα, ενώ το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, υπερβαίνει τα 21.000 άτομα. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο εμφανίζει έλλειμμα στις υφιστάμενες υποδομές στέγασης ως προς τη διαχείριση, τη συντήρηση και τη λειτουργία τους.