Εκτίναξη Χ.Α. λόγω πολιτικών εξελίξεων

Εκτίναξη Χ.Α. λόγω πολιτικών εξελίξεων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε χθες όσους εκτιμούσαν πως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα θα οδηγήσει σε ράλι τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, με τους επενδυτές πλέον να ποντάρουν σε αλλαγή κυβέρνησης, «άνοιγμα» των επενδύσεων και ένα γενικότερα πιο φιλικό για την αγορά περιβάλλον. Παρά την αργία χθες σε Λονδίνο και Wall Street, οι αγοραστές έδωσαν δυναμικό «παρών» στο Χ.Α., ενισχύοντας σημαντικά τον τζίρο και οδηγώντας όλους τους βασικούς δείκτες σε ισχυρά κέρδη, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 4% με 5%. Απόλυτοι πρωταγωνιστές ήταν οι τραπεζικές μετοχές καθώς και οι τίτλοι που σχετίζονται με το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ή με έναρξη σημαντικών επενδυτικών σχεδίων, ενώ σημαντικό ρόλο στον όγκο συναλλαγών έπαιξε και η σημερινή ολοκλήρωση του rebalancing των δεικτών του MSCI, με την Εθνική να εισέρχεται και αυτή (μετά τη Eurobank) στον βασικό δείκτη Ελλάδας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,09% στις 776,60 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 780,44 μονάδες και το +6,44%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 173,61 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 5,34%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 4,46% και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 11,84% στις 667,79 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως κανένας δεικτοβαρής τίτλος δεν έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, ενώ οκτώ μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με διψήφια κέρδη: Η Πειραιώς στο +27,41%, η Alpha Bank στο +16,32%, η Ελλάκτωρ στο +15,13%, η Βιοχάλκο στο +13,78%, ο ΟΛΠ στο +11,79%, η ΕΧΑΕ στο +11,66%, η Lamda Development στο +11,42% και η ΔΕΗ στο +11,10%. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η Wood σε έκθεσή της επισημαίνει πως η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας και οι προσδοκίες για μια άνετη νίκη στις βουλευτικές εκλογές είναι ένα ιδιαίτερα θετικό νέο για τους επενδυτές. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τις κορυφαίες της επιλογές από την ελληνική αγορά, ενώ προβλέπει την περαιτέρω άνοδο των τραπεζικών μετοχών, διατηρώντας τη θετική της στάση για τον κλάδο. Οι κορυφαίες της επιλογές είναι η Eurobank, η Jumbo και ο ΟΠΑΠ. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank ειδικότερα, επισημαίνει πως αποτελεί την κορυφαία της επιλογή λόγω της ξεκάθαρης ορατότητας για χαμηλότερα NPEs, για την Jumbo επισημαίνει ότι αποτελεί ένα ισχυρό story ανάπτυξης και έχει χαμηλή μόχλευση στον ισολογισμό και για τον ΟΠΑΠ τονίζει ότι έχει υψηλή μερισματική απόδοση και ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή