Στα 5,9 εκατ. τα καθαρά κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το α΄ τρίμηνο

Στα 5,9 εκατ. τα καθαρά κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το α΄ τρίμηνο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση εσόδων και κερδών παρουσίασε στο α΄ τρίμηνο του έτους ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα ενοποιημένα έσοδα υποχώρησαν κατά 14,3% φτάνοντας τα 298,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) παρουσίασαν οριακή μείωση 0,8%, φτάνοντας τα 75,1 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 5,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 16,9%.

Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα ήταν εκείνα που έπληξαν τον κύκλο εργασιών του ομίλου. Υποχώρησαν κατά 28% φτάνοντας τα 177,9 εκατ. ευρώ. Την υποχώρηση αυτή δεν κατάφερε να αντισταθμίσει η αύξηση των εσόδων από τις δραστηριότητες του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στους κλάδους ενέργειας (+28,5%) και παραχωρήσεων (+9,0%). Ο ενεργειακός κλάδος, παραγωγή και εμπορία πλέον συμβάλλει στο 25% των εσόδων του ομίλου, ενώ οι παραχωρήσεις στο 14%. Οι κατασκευές, αν και με μικρότερη συμβολή απ’ ό,τι στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, απέφεραν στο α΄ τρίμηνο 2019 το 60% των εσόδων του ομίλου.

Η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρει ακόμη ότι το ανεκτέλεστο συμβάσεων στον κατασκευαστικό τομέα αυξήθηκε πάνω από το επίπεδο των 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα ανήλθε σε 2,06 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 33% σε σχέση με το τέλος του αντίστοιχου τριμήνου 2018. «Η διατήρηση του κατασκευαστικού  ανεκτέλεστου του ομίλου στα υψηλά επίπεδα των 2,1 δισ. ευρώ, η  σταθεροποιητική πορεία της κερδοφορίας και η περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των τομέων  παραχωρήσεων και ενέργειας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών  αποτελεσμάτων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το α΄ τρίμηνο του 2019», ανέφερε η διοίκηση του ομίλου στη σχετική ανακοίνωση.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, οι κλάδοι της ενέργειας και των παραχωρήσεων απέφεραν πάνω από το 90% των κερδών του ομίλου. Ειδικά ο κλάδος της ενέργειας απέφερε το 67% των κερδών EBITDA και το 100% των καθαρών κερδών. Η πορεία αυτή αντικατοπτρίστηκε και στα αποτελέσματα της θυγατρικής του ομίλου TΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η τελευταία, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, παρουσίασε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και υπερδιπλασιασμό της καθαρής κερδοφορίας του. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα έσοδα α΄ τριμήνου 2019 της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανήλθαν σε 82,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,5%.

Τα κέρδη προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθαν σε 53,9 εκατ. ευρώ, έναντι 45,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 17,9%.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ, έναντι 11,4 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένα κατά 101,7%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως λόγω της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ σε διεθνές επίπεδο, από τα μειωμένα χρηματοοικονομικά έξοδα και τις ευνοϊκές συναλλαγματικές διαφορές. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανερχόταν στο τέλος α΄ τριμήνου 2019 σε 1.032 MW και θα φτάσει τα 1.232 MW συμπεριλαμβανομένου του νέου αιολικού πάρκου που εξαγοράζει η εταιρεία στο Τέξας. Ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 293 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη ΝΑ Ευρώπη.

Από τη φετινή χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η ενίσχυση των μεγεθών του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα της  διαχείρισης απορριμμάτων, όπου μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του  έτους η μονάδα ολοκληρωμένης  διαχείρισης των απορριμμάτων της  Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ σύντομα  αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες  κατασκευής στο αντίστοιχο έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός  διαμορφώθηκε στο 1,39 δισ. ευρώ έναντι 1,33 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 και στο 1,14 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του αντίστοιχου τριμήνου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή