Ανοδος 1,27% στο Χρηματιστήριο, που άγγιξε τις 850 μονάδες

Ανοδος 1,27% στο Χρηματιστήριο, που άγγιξε τις 850 μονάδες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δυναμικά κέρδη και μία ανάσα από τις 850 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με οδηγό το άλμα της ΔΕΗ (+8,4%) και την ισχυρή ανοδική αντίδραση της Εθνικής (+5,06%), αν και ο τζίρος κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, ενώ αρκετά blue chips δέχθηκαν (ελεγχόμενες) πιέσεις. Η επιστροφή του τραπεζικού δείκτη στα κέρδη, ύστερα από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, βοήθησε στην επάνοδο της αγοράς στα υψηλά 13,5 μηνών, τα οποία είχε αγγίξει πρόσφατα, παρά το επιφυλακτικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές. Σημαντικό ήταν για μία ακόμη φορά το στήριγμα από την αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε νέο ράλι μετά την έντονη αστάθεια στη συνεδρίαση της Παρασκευής, που προκάλεσαν οι εξελίξεις με το fund Η2Ο της Natixis, το οποίο έχει θέσεις σε ελληνικούς τίτλους και σε άλλους μη ρευστούς κρατικούς τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,27% στις 849,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,68 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,05%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,62% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,53% στις 770,00 μονάδες. Μετά τα σημαντικά κέρδη της Εθνικής, ακολούθησε η Alpha Bank με άνοδο 3,98%, η Eurobank με άνοδο 0,43%, ενώ με οριακές απώλειες 0,07% έκλεισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Επιστρέφοντας στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,448% με πτώση 4% και του 5ετούς στο 1,304% με πτώση 7,6%. Οπως ανέφερε και η UBS σε νέα έκθεσή της, τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει πολύ καλές αποδόσεις φέτος, και οι προοπτικές γύρω από το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, σε συνδυασμό με το μεγάλο cash buffer, θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για την αγορά, ωστόσο εξακολουθούν να είναι ευάλωτα στην παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και στους ιταλικούς πολιτικούς κινδύνους.

Η αναμενόμενη διακύμανση του Γενικού Δείκτη αυτή την εβδομάδα τοποθετείται από τη Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ στις 800 με 860 μονάδες, συνυπολογίζοντας ότι δεικτοβαρείς τίτλοι κόβουν ένα ευμέγεθες μέρισμα (ΟΠΑΠ 0,95 ευρώ, Μotor Oil 0,95 ευρώ, Μυτιληναίος 0,36 ευρώ).

Πλέον μένουν μόλις 9 συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές, με την αγορά να φαίνεται ότι, στη χειρότερη περίπτωση, θα κρατήσει στάση αναμονής, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance. Εχει σημασία, όπως προσθέτει, να δούμε αν θα υπάρξει ξεκάθαρη αυτοδυναμία, κάτι που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο μομέντουμ στην αγορά. Ο τραπεζικός κλάδος είναι λογικό να είναι ο πιο ευμετάβλητος, μιας και είχε και τα μεγαλύτερα κέρδη το προηγούμενο διάστημα, ενώ έχει ωφεληθεί σημαντικά από την πτώση των επιτοκίων και σταδιακά δείχνει ότι βρίσκει τα πατήματά του, έχοντας ακόμη να λύσει σημαντικά θέματα το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή