Επεσαν οι υπογραφές για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Επεσαν οι υπογραφές για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε χθες η υπογραφή των δύο συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές, νότια και δυτικά της Κρήτης. Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αφορούν δύο υποθαλάσσιες περιοχές συνολικής έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ή περίπου 20.000 τ. χλμ. η κάθε μία.

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ανάδοχης κοινοπραξίας. Η τελευταία απαρτίζεται από τις εταιρείες Total (40%), ExxonMobil (40%) και EΛΠΕ (20%). Η γαλλική Total θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ως η επικεφαλής των ερευνών της κοινοπραξίας. Η έρευνα των υποθαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη θα διαρκέσει οκτώ έτη και θα περιλάβει την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων, επιφανειακή γεωχημική έρευνα και μια γεώτρηση βάθους 4.000 μέτρων.

Με τις συμβάσεις αυτές αυξάνουν σε 12 τα υποθαλάσσια οικόπεδα στα οποία η χώρα ερευνά για υδρογονάνθρακες. Τα οικόπεδα αυτά βρίσκονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και στη Νότια Ελλάδα (Κρήτη). Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες, και οι δύο συμβάσεις που αφορούν την Κρήτη θα κυρωθούν με νόμο στην ελληνική Βουλή.

Η νέα συμφωνία χαιρετίσθηκε τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους πρέσβεις των ΗΠΑ, Τζέφρεϊ Πάιατ και της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί. Ο τελευταίος, μιλώντας στην εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων, ανέφερε ότι οι δύο συμφωνίες συνιστούν βήμα ενεργειακής ενδυνάμωσης της Ελλάδας και ταυτόχρονα βήμα προς την ανάπτυξη και την ανάκτηση του οικονομικού δυναμισμού της χώρας μετά την κρίση. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαντεπί, «επειδή η Total, μια μεγάλη εταιρεία, χάρις σε αυτές τις συμβάσεις, συμμετέχει για άλλη μία φορά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Γαλλίας για να βοηθήσει την Ελλάδα να βρεθεί στον δρόμο της ανάπτυξης και να προσελκύσει επενδυτές».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε τη νέα άδεια έρευνας δυτικά της Κρήτης «μέρος του ευρύτερου σχεδίου εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου». Μάλιστα η σύμβαση αυτή ενδυναμώνει την προσπάθεια των ΗΠΑ για συνεργασία με Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο ώστε να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος μια ισχυρή περιοχή παραγωγής φυσικού αερίου που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ελλάδας όσο και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκθείασαν τους χρόνους που απαιτήθηκαν για την υλοποίηση της σύμβασης. Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι απαιτήθηκαν μόλις δύο χρόνια για την υπογραφή των συμβάσεων από τη στιγμή που υποβλήθηκε το ενδιαφέρον. Αυτό συνέβη τον Μάιο του 2017.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα θα καταστεί, εκτός από ενεργειακός κόμβος, και παραγωγός ενέργειας. «Σε συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, θα αναζητήσουμε κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, που εφόσον εντοπιστούν, θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής», είπε ο κ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε δε τη νέα σύμβαση «ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο», με σημαντικά δυνητικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει μέχρι το 2030 την εξυπηρέτηση του 60% των ενεργειακών αναγκών της χώρας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), από 29% που είναι σήμερα.

Ωστόσο χαρακτήρισε το φυσικό αέριο αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της μετάβασης στις ΑΠΕ, καθώς και τη χρήση του, ως μεταβατικού καυσίμου με στόχο τη σταθεροποίηση του συστήματος ενεργειακής κάλυψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή