Πωλήσεις δανείων 7 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς

Πωλήσεις δανείων 7 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 9% έως το 2023 μέσα από πωλήσεις δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της ημερίδας για επενδυτές και αναλυτές που διοργανώθηκε χθες στο Λονδίνο. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν περίπου 40 εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων και διαχειριστών θεσμικών κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί τόσο στη μετοχή όσο και στο ομόλογο που εξέδωσε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς επίσης αναλυτές που παρακολουθούν τη μετοχή της τράπεζας. Η ενημέρωση, που θα επαναλαμβάνεται σε εξαμηνιαία βάση, αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της τράπεζας, που στοχεύει στην ενημέρωση των επενδυτών για τις τάσεις και τις εξελίξεις στην οικονομία και στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με στόχο να διατηρείται «ζεστό» το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας.

Η παρουσίαση που έκαναν ο CEO Χρήστος Μεγάλου και τα στελέχη της τράπεζας διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και αφορούσε τους στρατηγικούς στόχους της τράπεζας, τις τελευταίες επιχειρηματικές εξελίξεις, την πορεία τόσο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), αλλά και την εξέλιξη του υγιούς χαρτοφυλακίου, τις εκτιμήσεις για τα βασικά στοιχεία αποτελεσμάτων και μεγεθών ισολογισμού, καθώς και το περιθώριο βελτίωσης που αναμένεται να προκύψει σε μια ευνοϊκότερη εξέλιξη του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ένα ευρύτατο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων ύψους 6 δισ. ευρώ (μέρος του σχεδίου πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων), με σημείο εκκίνησης τις αρχές του 2020 και την τιτλοποίηση του πρώτου πακέτου στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ. Οι τιτλοποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων της τράπεζας, που περιλαμβάνει ανακτήσεις μέσω ρυθμίσεων 7 δισ. ευρώ, εισπράξεις 1,8 δισ. ευρώ, ρευστοποιήσεις 1,2 δισ. ευρώ και διαγραφές 4,6 δισ. ευρώ, με στόχο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν από τα 27 δισ. ευρώ (τέλη 2018) στα 12 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021.

Η αναμόρφωση του ισολογισμού της τράπεζας προβλέπει την ενίσχυση του υγιούς χαρτοφυλακίου μέσα από την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, από τα 26 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018, στα 36 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς, η συμφωνία με την Intrum θα συμβάλει ουσιαστικά στη στρατηγική μείωσης των κινδύνων της τράπεζας, ενώ έμφαση δόθηκε επίσης στη συνεργασία που έχει δρομολογηθεί με χρηματοοικονομικό όμιλο της Ιαπωνίας. Στόχος της στρατηγικής συνεργασίας είναι η παροχή εξειδικευμένων λύσεων σε ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, με στόχο τη διεύρυνση της ικανότητας παραγωγής εσόδων και την καλύτερη διαχείριση του ισολογισμού της.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στις επιδόσεις της τράπεζας για το τρέχον έτος και, σύμφωνα με την ενημέρωση για το 2019, προβλέπεται σταθεροποίηση των επιτοκιακών εσόδων στο επίπεδο του 1,8 δισ. ευρώ και μείωση των εξόδων για τόκους στα 430 εκατ. ευρώ, από 465 εκατ. ευρώ το 2018. Τα καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει σημαντική ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες.

Στη βελτίωση του τελικού αποτελέσματος για το 2019 αναμένεται να συμβάλει η μείωση των διοικητικών εξόδων κατά 15% σε ετήσια βάση, με την επίδοση του πρώτου 5μήνου να αγγίζει το 20%, υπερβαίνοντας τον στόχο. Τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς ανανέωσαν το ραντεβού τους με εκπροσώπους της αγοράς για τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή