Πρεμιέρα της μετοχής του ομίλου «Τιτάν» σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Πρεμιέρα της μετοχής του ομίλου «Τιτάν» σε Βρυξέλλες και Παρίσι

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ακόμη «σταθμός» στην υπεραιωνόβια ιστορία του ομίλου τσιμέντων «Τιτάν» έλαβε χώρα χθες, καθώς ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Titan Cement International SA, της νέας μητρικής του ομίλου στο χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων. Συγκεκριμένα, από χθες στις 9 το πρωί ώρα Βρυξελλών, 78.668.627 κοινές ονομαστικές μετοχές ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται υπό το σύμβολο TITC, ενώ η διαπραγμάτευσή τους στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπό το ίδιο σύμβολο ξεκίνησε στις 10.30 π.μ. ώρα Ελλάδος. Η τιμή εκκίνησης της διαπραγμάτευσης διαμορφώθηκε σε 19,24 ευρώ/μετοχή και με το πέρας της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, είχε καταγράψει άνοδο κατά 1,35% σε 19,5 ευρώ/μετοχή.

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Euronext Βρυξελλών για τον σκοπό αυτό, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Α.Ε. Τσιμέντων «Τιτάν» και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου, σημείωσε ότι «θέτουμε σήμερα ακόμη πιο ισχυρά θεμέλια για τη μελλοντική μας ανάπτυξη διεθνώς και για την περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεών μας. Η εισαγωγή στο Euronext αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο σε μια πορεία 117 ετών, αντανακλώντας πλήρως τον διεθνή προσανατολισμό και το αποτύπωμα του ομίλου Τιτάν».

Με τη σειρά του, ο κ. Νέλλος Κανελλόπουλος, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Α.Ε. Τσιμέντων «Τιτάν», σε ανάλογο χαιρετισμό που απηύθυνε στην αντίστοιχη εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα ανανεώνει και συνεχίζει την ιστορική πορεία παρουσίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας του ομίλου μας με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Τιτάνας, με ενισχυμένο το διεθνές αποτύπωμά του και την ανταγωνιστικότητά του, θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό πυλώνα ανάπτυξης στην Ελλάδα, μεγιστοποιώντας την αξία που δημιουργεί για τους ανθρώπους μας, την κοινωνία και τους μετόχους μας».

Βάσει του στρατηγικού σχεδίου του ομίλου, επιδιώχθηκε η παράλληλη διαπραγμάτευση σε τρία διαφορετικά χρηματιστήρια προκειμένου να ενισχυθεί ο διεθνής χαρακτήρας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου «Τιτάν», που έχει παρουσία σε 14 χώρες, ενώ αντλεί το 90% του ετήσιου κύκλου εργασιών του από τις αγορές του εξωτερικού. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο που έχει καταρτιστεί, η ελληνική παρουσία του ομίλου θα παραμείνει ως έχει μέχρι σήμερα, τόσο σε επίπεδο εργαζομένων όσο και σε επίπεδο παραγωγικών μονάδων, ενώ θα συνεχιστεί και η απόδοση φόρων στην Ελλάδα από την Α.Ε. Τσιμέντων «Τιτάν», σε ό,τι αφορά βεβαίως το σκέλος της εν Ελλάδι δραστηριότητας και χωρίς να ενοποιούνται πλέον τα κέρδη από τις δραστηριότητες του εξωτερικού.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι, κατ’ αρχάς, η απόκτηση πρόσβασης σε ευρύτερη βάση επενδυτών και με τον τρόπο αυτό να διευρυνθούν οι πηγές άντλησης κεφαλαίων του ομίλου, με πιο ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού. Ετσι, η χρηματοδότηση του ομίλου, στοιχείο καθοριστικό για τη μελλοντική ανάπτυξη, θα γίνεται πλέον με όρους ανάλογους εκείνων που εξασφαλίζουν οι ανταγωνιστές της «Τιτάν».

Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται τριπλή διαπραγμάτευση για εταιρεία εισηγμένη στο Χ.Α. Η δημόσια πρόταση για τον εταιρικό μετασχηματισμό της εταιρείας κατέστη επιτυχημένη την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το ποσοστό αποδοχής ανήλθε σε 93% για τις κοινές και σε 92,3% για τις προνομιούχες μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή