Τράπεζες και κατασκευές ώθησαν την αγορά στις 885 μονάδες

Τράπεζες και κατασκευές ώθησαν την αγορά στις 885 μονάδες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εσπασε» έπειτα από πολλές ημέρες προσπαθειών το «φράγμα» των 880 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και του τζίρου, κλείνοντας με κέρδη άνω του 1%, αν και ενδοσυνεδριακά είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για ακόμη καλύτερες επιδόσεις, καθώς ο Γενικός Δείκτης «πάτησε» δύο ώρες πριν το «καμπανάκι» της λήξης τις 890 μονάδες, βάζοντας πλώρη για τα πρόσφατα υψηλά των 895 μονάδων, τα οποία είχε αγγίξει πριν από τις εκλογές.

Αν και ο Μάριο Ντράγκι δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή νομισματικής πολιτικής, ωστόσο έδωσε το «σήμα» για πιθανές κινήσεις σύντομα, με μείωση των επιτοκίων και νέο γύρο QE, ενισχύοντας την κινητικότητα στις διεθνείς αγορές και ειδικά στα ομόλογα, όπου για μία ακόμη φορά οι ελληνικοί τίτλοι ξεχώρισαν σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις, με το 10ετές να κινείται κάτω του 2% και το 5ετές κάτω του 1%. Ο κλάδος-κλειδί για το Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες, ο οποίος και έχει αφυπνίσει τις αγοραστικές διαθέσεις των χαρτοφυλακίων, είναι χωρίς αμφιβολία ο κατασκευαστικός, με τους επενδυτές να προεξοφλούν εξελίξεις όσον αφορά τα μεγάλα έργα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ετσι, εκτός από τα ισχυρά κέρδη των τραπεζών, σημαντική στήριξη στον Γενικό Δείκτη έδωσαν η Lamda Development με άνοδο 3,67% στα 9,61 ευρώ και η «Ελλάκτωρ» με κέρδη 1,148% στα 2,15 ευρώ, ενώ ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι Fourlis (+6,30%), Jumbo (+3,57%) και Τιτάν (+3,11%).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 885,99 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 892,37 και το +2,06%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 76,59 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,59% στις 2.191,84 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,59% στις 1.416,41 και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,38% στις 775,24 μονάδες. Από τον κλάδο των τραπεζών, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Εθνική κλείνοντας στο +3,45% και ακολούθησαν η Eurobank στο +2,6%, η Πειραιώς με κέρδη 2,19% και η Alpha Bank με άνοδο 1,62%.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, οι ανοδικές διαθέσεις στην εγχώρια αγορά παραμένουν, με τον Γενικό Δείκτη να έχει ανακτήσει τις πιέσεις της Τρίτης 9 Ιουλίου μετά τις εκλογές. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς έγραψε χαμηλότερα από το 2%. Η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε τίτλους της περιφέρειας με καλά θεμελιώδη και χαμηλό ή ελεγχόμενο δανεισμό αποτυπώνει και την αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή