Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές σε νέο υψηλό έτους το Χ.Α.

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές σε νέο υψηλό έτους το Χ.Α.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαμηλό τζίρο και στενό εύρος διακύμανσης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τους ήπιους ρυθμούς που σημειώθηκαν στις διεθνείς αγορές, καταφέρνοντας ωστόσο να κλείσει σε νέα υψηλά έτους και στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου του 2015 (904,59 μονάδες). Το νέο «ρεκόρ» του Γενικού Δείκτη οφείλεται κυρίως στο +3% του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος πήρε «φόρα» στις τελικές δημοπρασίες κλείνοντας στα υψηλά ημέρας, προσφέροντας έτσι έπειτα από καιρό στήριγμα στην αγορά και «καλύπτοντας» τις πιέσεις που σημειώθηκαν σε αρκετά blue chips λόγω ρευστοποιήσεων των βραχυπρόθεσμων κερδών, ειδικά στις κατασκευές (Ελλάκτωρ, Lamda Development), οι οποίες είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 895,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,13 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 2.219,73 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 1.430,56 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,04% στις 806,51 μονάδες.

Η Εθνική ξεχώρισε από τον κλάδο με κέρδη 4,13% και ακολούθησαν η Alpha Bank με άνοδο 3,64%, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο +2,92%, και η Eurobank στο +1,62%. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο Γενικός Δείκτης έχει αρκετές πιθανότητες να δοκιμάσει την περιοχή των 920 μονάδων, αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα, και κλειδί για μια τέτοια κίνηση είναι ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει υποαποδώσει τον τελευταίο μήνα.

Ο Αύγουστος προμηνύεται θερμός, μιας και πιθανότατα περιμένουμε τους ξένους οίκους με αναβαθμίσεις, με τον Fitch να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance. Στην περίπτωση που υπάρξει διπλή αναβάθμιση, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα ωφεληθεί περισσότερο, ενώ πολύ πιθανό είναι να δούμε σύντομα και μια νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου, από τη στιγμή που η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη σε αυτές τις τιμές.

«Μεσοπρόθεσμα είμαστε πολύ αισιόδοξοι, με την αγορά να κάνει προσπάθεια να βάλει και τον τραπεζικό και πάλι στο παιχνίδι, με τη ρευστότητα να είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ η καλή περιφέρεια έχει μπει στο στόχαστρο των επενδυτών, που θεωρούν ακριβές τις αποτιμήσεις του δείκτη FTSE 25», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

Μπροστά μας, όπως προσθέτει, έχουμε τις εκθέσεις των οίκων, με πιο πιθανό να έχουμε νέες τιμές στόχων σε αρκετούς τίτλους. Από την άλλη, ξένα funds και μεγάλοι επενδυτές συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο την Ελλάδα στο real economy, κάτι που βοηθάει ακόμα περισσότερο την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή