Στο 0,9% η συμβολή των κατασκευών στο ΑΕΠ

Στο 0,9% η συμβολή των κατασκευών στο ΑΕΠ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας δύναται να διαδραματίσει ο κλάδος των ακινήτων και της οικοδομής, χάρις και στα μέτρα μείωσης της φορολογίας ακινήτων και τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας που θα ψηφίσει η νέα κυβέρνηση. Ηδη, όπως αναφέρει η Alpha Bank στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που δημοσίευσε χθες, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 η συμβολή του κλάδου των κατασκευών στο ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 0,9%, καταγράφοντας ενίσχυση της τάξεως του 32% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ μαζί με τον τουρισμό. Παράλληλα, εκτός από την ενίσχυση των τιμών των κατοικιών το 2018 (για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία), άνοδο εμφανίζει πλέον και ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 18,8% το 2018, αγγίζοντας τις 43,5 μονάδες. Επίσης, άνοδο κατά 10,9% κατέγραψαν κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο και οι επενδύσεις σε κατασκευές (εκτός κατοικιών), ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, «οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου ενισχύονται ακόμη περισσότερο τα επόμενα έτη, καθώς η χώρα διατηρεί τον αναπτυξιακό ρυθμό της, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται σταδιακά η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, οι άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική που ανακοινώθηκαν κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, η επίσπευση της επένδυσης στο Ελληνικό και ο σχεδιασμός ορισμένων μεγάλων επενδυτικών έργων στην Αττική (Κορυδαλλός, Μουσείο, Τατόι κ.λπ.) και τη Θεσσαλονίκη (Διεθνής Εκθεση) αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω τόνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Καθοριστικός παράγοντας για την περαιτέρω ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου είναι οι παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων που επιβαρύνθηκαν υπερβολικά από το 2011 και μετά, αγγίζοντας επίπεδα άνω του 2,5% του ΑΕΠ. Συνολικά, οι Ελληνες κατέβαλαν επτά φορές υψηλότερους φόρους ακίνητης περιουσίας το 2016 έναντι του 2009.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, κατά τα προηγούμενα χρόνια, η πτώση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων προήλθε κυρίως από τη μείωση του μέσου καθαρού εισοδήματος, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποχώρησε κατά 36,9% το 2017 έναντι του 2010 και διαμορφώθηκε σε μόλις 8.809 ευρώ, που είναι κάτω από το 50% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος (Ε.Ε.-28: 19.427 ευρώ). Αυτή η μείωση, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, καθώς και των φόρων ακίνητης περιουσίας και του ΦΠΑ, οδήγησαν στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των επενδύσεων σε οικιστικά ακίνητα.

Οσον αφορά την εικόνα των υποδομών στην Ελλάδα, αυτές παρουσιάζουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και βελτίωσης, ιδίως στο σκέλος που αφορά τις οδικές συνδέσεις και την απόδοση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Global Competitiveness Report του World Economic Forum για το 2018, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 38η θέση μεταξύ 140 χωρών όσον αφορά τις υποδομές. Η καλύτερη επίδοση της χώρας είναι στις αεροπορικές συνδέσεις (27η), την ποιότητα των δρόμων (36η) και στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις (30ή). Ωστόσο, η Ελλάδα έχει χαμηλότερη επίδοση στις οδικές συνδέσεις (63η) και στην απόδοση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών (77η).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή