ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα τέλη Αυγούστου θα κριθεί το μέλλον της Notos Com

sta-teli-aygoystoy-tha-krithei-to-mellon-tis-notos-com-2332741

Για τα τέλη Αυγούστου μεταφέρονται οι συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών, της Notos και της Pillarstone με το βρετανικό fund M&G για τη διάσωση της Notos Com, η επιβίωση της οποίας τέθηκε εν αμφιβόλω μετά την αποχώρηση της Pillarstone από την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις με το fund M&G αφορούν την αναχρηματοδότηση του ομίλου της Notos Com στη βάση της συμφωνίας που είχε κάνει η Pillarstone και η οποία προέβλεπε τη χρηματοδότηση του business plan του ομίλου σε δύο φάσεις, με 14 εκατ. ευρώ συνολικά. 

Στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας η Pillarstone είχε καταβάλει ήδη τα 7 από τα 14 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της ρευστότητας της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ θα τα κατέβαλε έως τα τέλη Ιουλίου. Ο νέος αγοραστής θα κληθεί να επιστρέψει στην Pillarstone τα 7 εκατ. ευρώ της αρχικής χρηματοδότησης, αλλά και να υλοποιήσει τη δεύτερη φάση της συμφωνίας με την καταβολή των υπολοίπων 7 εκατ. ευρώ, τμήμα των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την αναδιοργάνωση του κεντρικού καταστήματος της Αιόλου, στο οποίο έχει μεταφερθεί και μέρος της δραστηριότητας από το κατάστημα της πλατείας Κοτζιά, που έκλεισε. Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η αποδοχή των βασικών παραμέτρων του business plan, που είχε συμφωνηθεί με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες και την Pillarstone, ενώ ήδη το βρετανικό fund έχει ολοκληρώσει την αποτίμηση του ομίλου της Notos.

Το κλείσιμο του καταστήματος της πλατείας Κοτζιά απάλλαξε τη Notos Com από ένα σημαντικό στοιχείο κόστους και επιπλέον δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα του ομίλου, που διατηρεί τις δυνάμεις του και το 2019 με ενίσχυση του τζίρου του κατά περίπου  3% τους πρώτους μήνες του έτους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2018 ο τζίρος αυξήθηκε στα 122,5 εκατ. ευρώ από 120 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο δείκτης EBITDA, που αποτελεί βασικό δείκτη για την επιτυχή υλοποίηση του business plan.

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης όπως έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες, δεν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητας του ομίλου. Τα πολυκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Πειραιά, στο Golden Hall της Αθήνας και στην Αιόλου θα διατηρηθούν, ενώ πρόσφατα άνοιξαν δύο νέα καταστήματα American Eagle σε Γλυφάδα και Κύπρο.

Ωστόσο, το σχέδιο αναδιοργάνωσης προβλέπει την αναμόρφωσή τους προκειμένου να βελτιώσουν την εμπορική τους εικόνα, θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν και με τον νέο αγοραστή στο πλαίσιο μεταβίβασης της συμμετοχής της Pillarstone. Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η συμφωνία προβλέπει την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Notos Com συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ με μετοχοποίηση περίπου 138 εκατ. ευρώ.