«Γύρισε» το Χρηματιστήριο στο τέλος της συνεδρίασης

«Γύρισε» το Χρηματιστήριο στο τέλος της συνεδρίασης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα θεαματικό φίνις και με εκτόξευση του όγκου συναλλαγών λόγω των ροών κεφαλαίων που έφερε η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI έκλεισε το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ενώ σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνεδρίασης βρισκόταν στα αρνητικά, φτάνοντας να σημειώνει απώλειες έως και 1% περίπου, στα τελευταία λεπτά και στις τελικές δημοπρασίες «γύρισε» στα θετικά. Αν και ο τραπεζικός δείκτης δεν κατάφερε να κλείσει ανοδικά, ωστόσο και σε αυτόν οι απώλειες «μαζεύτηκαν» σημαντικά, ειδικά στο τελευταίο τέταρτο πριν από το καμπανάκι της λήξης, με αποτέλεσμα από τη «βουτιά» άνω του 3% που σημείωνε ενδοσυνεδριακά να κλείσει με οριακή πτώση.

Αν και η εικόνα των ελληνικών ομολόγων απέχει πολύ από αυτήν του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα, με τους ελληνικούς τίτλους να καταγράφουν ολοένα και νέα ιστορικά ρεκόρ, ωστόσο η ισχυρή πτώση των αποδόσεων χθες στο 10ετές, οι οποίες διαμορφώθηκαν κοντά στο 1,8%, προσέφερε σίγουρα στήριγμα στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη δόθηκαν τόσο από τη θετική εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και από επιλεγμένα blue chips, με τη «Σαράντης» να κλείνει με κέρδη 4,01%, ενώ άνοδο άνω του 2% σημείωσαν οι Jumbo, Lamda Development, EXAE και Motor Oil.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 831,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 94,33 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,54%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,33%, ενώ με πτώση 0,12% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, στις 700,79 μονάδες. Με απώλειες 1,07% έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank και στο -0,09% η Εθνική, ενώ στα θετικά έκλεισαν Eurobank και Πειραιώς, στο +0,78% και +0,36% αντίστοιχα.

Το Χ.Α. δείχνει ότι διατηρεί ακόμα κάποιες άμυνες, ωστόσο το ευμετάβλητο και πρόσφατα ιδιαίτερα αρνητικό διεθνές κλίμα εξακολουθεί να το επηρεάζει σημαντικά, δεδομένου και ότι το 60% των επενδυτών που δραστηριοποιούνται σε αυτό είναι ξένα χαρτοφυλάκια.

Ετσι, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακής, το σοκ για το ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνδυασμό με τους «μαύρους κύκνους» του εξωτερικού περιβάλλοντος, ήταν αναμενόμενο. Κρίθηκε, λοιπόν, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για αναγγελία της άρσης των capital controls ώστε να μη διακοπεί η διαδικασία τροφοδότησης της ελληνικής οικονομίας με θετικούς καταλύτες, σε συνέχεια της μείωσης των φορολογικών συντελεστών εταιρικών κερδών στο 24% και του φόρου των μερισμάτων στο 5%, αλλά και για την επίσπευση της επένδυσης στο Ελληνικό. Εξελίξεις που με άλλο εξωτερικό περιβάλλον θα οδηγούσαν σε πολυήμερη ανοδική κίνηση στο Χ.Α., προεξοφλώντας την είσοδο της οικονομίας σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και τα εταιρικά μεγέθη σε αισθητή βελτίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή