Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/09/19)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι για τις υποδομές στις Βρυξέλλες

Πολλά ανοιχτά μέτωπα επιχειρεί να κλείσει με την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και συναντήσεις που θα έχει με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο υπ. Υποδομών Κων. Καραμανλής  (φωτ.). Στην αγορά των κατασκευών φαίνεται μάλιστα να ποντάρουν πολλά στην πειθώ που θα επιδείξει ο νέος υπουργός, καθώς, όπως αναφέρουν, θα επιχειρηθεί κατ’ αρχάς να ληφθεί το πράσινο φως για την εκ νέου ένταξη του έργου του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας – Πύργου στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού (απ’ όπου απεντάχθηκε πριν από μερικά χρόνια), που θα αναλάβει και την υλοποίηση του έργου. Παράλληλα όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να εγκριθεί ή έστω να τεθούν οι βάσεις και για μια συνολική παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων, με τα αντίστοιχα έργα ως αντισταθμιστικό όφελος. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται να «βγουν μαχαίρια» μεταξύ των παραχωρησιούχων εταιρειών. Η επίσκεψη του υπουργού είναι προγραμματισμένη για μετά τη ΔΕΘ.

Συγκροτείται διυπουργική κρατικών ενισχύσεων

Στη συγκρότηση  διυπουργικής επιτροπής κρατικών ενισχύσεων προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από σχετική εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Προφανής στόχος της νέας αυτής επιτροπής είναι η τόνωση του επενδυτικού κλίματος, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους αρμόδιους ελεγκτικούς ευρωπαϊκούς φορείς, αλλά και η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας. Η οποία έχει πληγεί μόνο και μόνο από το γεγονός ότι η συγκρότησή της προβλέφθηκε με νόμο του  2013, αλλά πέρασαν έξι χρόνια και ουδέποτε υλοποιήθηκε…

Κρατάει πολλά χρόνια η κόντρα ΓΣΕΕ – ΠΑΜΕ

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη συμμετοχή των εκπροσώπων της προσωρινής διοίκησης της συνομοσπονδίας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Για νόθα διοίκηση έκανε λόγο το ΠΑΜΕ, χαρακτηρίζοντάς τη «συνδικαλιστική μαφία» που έχει υπογράψει τον «σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων».  Απαντώντας η ΓΣΕΕ, χαρακτήρισε τα στελέχη του ΠΑΜΕ μηδενικής επαγγελματικής ιστορίας «που βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία  να διαλύσουν τα συνδικάτα»…

Το ψηφιακό μέλλον των τραπεζών

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στον νέο ετήσιο διαγωνισμό ψηφιακής καινοτομίας FinQuest απευθύνει η Alpha Bank, με στόχο να αναδείξει το ψηφιακό μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογιών. Ο 1ος διαγωνισμός FinQuest θα διαρκέσει συνολικά τρεις μήνες και θα αναζητήσει καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της νέας εποχής, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Στο διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες ή Startup/Fintech εταιρείες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή καταθέτοντας την πρότασή τους έως τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, μέσω της ιστοσελίδας www.finquest.gr.

Οι προσδοκίες για τα πλεονάσματα

Στο δημοσίευμα της «Κ» ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο περίπου 0,6%-0,7% του ΑΕΠ για το 2020 –που ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με έμμεση μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% του ΑΕΠ σε 2,8%-2,9% το 2020, επιτρέποντας κάποια ευχέρεια στην εφαρμογή των σχεδίων της για φοροελαφρύνσεις– αναφέρεται η Citigroup σε ανάλυσή της. Οπως σημειώνει, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι πιθανόν να έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην επόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) και αυτό μπορεί να επιτρέψει κάποια, ενδεχομένως προσωρινή, μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το πιο σημαντικό πάντως, τονίζει η Citi, είναι ότι η απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με το εάν θα συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο νέο (αναμενόμενο) QE μπορεί να εξαρτάται από μια ικανοποιητική έκθεση DSA, δεδομένου ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένει μακριά από τις απαιτήσεις αξιολόγησης της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή