Επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ μέσω Χρηματιστηρίου

Επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ μέσω Χρηματιστηρίου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιλογή της μετοχοποίησης, δηλαδή της διάθεσης ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ σε επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου, «φωτογραφίζει» το ΤΑΙΠΕΔ σε απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της «Κ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, το ΤΑΙΠΕΔ «έχει αξιολογήσει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο χρηματιστηριακής διάθεσης της συμμετοχής του στην Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, τα επιμέρους χαρακτηριστικά μιας τυχόν τέτοιας διάθεσης θα εξειδικευθούν εν ευθέτω χρόνω. Επισημαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση που να προσδιορίζει το ακριβές ποσοστό συμμετοχής προς διάθεση, την τιμή διάθεσης ή ενδεχόμενη έκπτωση (discount). Εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση του επενδυτικού κοινού».

Σύμφωνα με αρμόδιες για την αποκρατικοποίηση πηγές, η διαδικασία είναι πολύ πιο προχωρημένη απ’ όσο αφήνει να εννοηθεί το ΤΑΙΠΕΔ στην επίσημη ανακοίνωσή του.

Οι σύμβουλοι του Ταμείου –Goldman Sachs και Εθνική– που είχαν προσληφθεί για την απόπειρα συνδυασμένης πώλησης από το Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση, τους προηγούμενους δύο μήνες διερεύνησαν τις πιθανότητες να βρεθεί επενδυτής για να αγοράσει το σύνολο του ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή το 35%. Ωστόσο, με δεδομένη την απόφαση του ομίλου Λάτση να κρατήσει το δικό του ποσοστό, δεν βρέθηκε δυνητικός επενδυτής πρόθυμος να διαθέσει τεράστια ποσά, της τάξης του 1 δισ. ευρώ, για να είναι απλός μέτοχος μειοψηφίας. Κατά συνέπεια, η πώληση μέρους των μετοχών του Δημοσίου μέσω του Χρηματιστηρίου ήταν μονόδρομος. Η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ταχύτατα. Η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, από την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα προέλθουν έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει να έχει εκκρεμότητες τον Δεκέμβριο, όταν θα γίνει έλεγχος από τους θεσμούς, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για να διεκδικήσει δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή μια έμμεση μείωση του στόχου του 2020 για το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα στείλει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι προωθεί με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις.

Ετσι, από την προηγούμενη εβδομάδα, με εντολή του ΤΑΙΠΕΔ, οι σύμβουλοι έχουν αρχίσει να διερευνούν την αγορά προκειμένου να δουν τι ενδιαφέρον υπάρχει και να εισηγηθούν το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθούν προς πώληση, το πιθανό εύρος τιμών, το κατάλληλο timing κ.λπ.

H «K» είχε αποκαλύψει την απόφαση για διάθεση μετοχών μέσω του Χ.Α. την Τρίτη, σημειώνοντας πως με βάση την τιμή της μετοχής εκείνη την ημέρα για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων (500 εκατ.) θα έπρεπε να διατεθεί ένα ποσοστό της τάξης του 17%, περίπου, από το 35% που κατέχει το Δημόσιο. Ακολούθησαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διάθεση με μεγάλο discount, με αποτέλεσμα να πιεστεί η μετοχή των ΕΛΠΕ, γεγονός που προκάλεσε την ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες αρμόδιες πηγές, το Δημόσιο προτίθεται να διαθέσει ποσοστό της τάξης του 15% – 20%.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή