ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευοίωνο το μέλλον της ελληνικής στέβια

Ευοίωνο το μέλλον της ελληνικής στέβια

Δύο επιτυχημένες διαδρομές, της ελληνικής στέβια και της Green Cola, της ελληνικής εταιρείας που στη βάση της δημιουργίας αναψυκτικών με στέβια συγκαταλέγεται σήμερα στις πλέον αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της χώρας, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με τίτλο «Ελληνική Στέβια: Συνεργασία από τη γη στο ράφι», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Μικρού Χρηματιστηρίου, με τη συνδιοργάνωση του πρότυπου Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς και της Green Cola.

Στην ενημερωτική ημερίδα, στην οποία παρευρέθηκαν περισσότεροι από 200 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων και μέλη διπλωματικών αποστολών, παρουσιάστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής στέβια, η ‘γεωγραφία’ της ευρωπαϊκής στέβια καθώς και το επιτυχημένο, καινοτόμο μοντέλο συνεργασίας της Stevia Hellas με την Green Cola, ως θετικό παράδειγμα συνέργειας του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με την παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων.

Την εκδήλωση, την οποία προλόγισαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο Χριστόφορος Χατζόπουλος, Διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Δανείων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, συμμετείχαν Έλληνες και διεθνείς ομιλητές, όπως οι κ.κ. Στέλιος Θεοδουλίδης, Γενικός Διευθυντής της Venus Growers, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Στρατηγικών Έργων, της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, Περικλής Βενιέρης,  Πρόεδρος της Green Cola Hellas, Joel Perret, Πρόεδρος της Γαλλικής εταιρείας Stevia Natura, η κα. Ilanit Kabessa, Επικεφαλής Καινοτομίας, Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Επενδυτικών Σχημάτων της Dole Packaged Food καθώς και ο κ. Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas.

Η στέβια βρίσκεται σήμερα στην Ευρώπη σε τροχιά ανάπτυξης

Για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής στέβια τοποθετήθηκε ο Joel Perret, Πρόεδρος της Γαλλικής εταιρείας Stevia Natura, ο οποίος σημείωσε σχετικά ‘η παραγωγή της στέβια στην Ευρώπη σίγουρα δεν έχει ακόμη την πορεία της αντίστοιχης παραγωγής στην Ασία. Εντούτοις, το στοίχημα της ανάπτυξης της στέβια στην Ευρώπη σε επίπεδο παραγωγής είναι πολύ σημαντικό. Πρόκειται για έναν τομέα που δημιουργεί μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, τονώνει την αγροτική παραγωγή και συνδέει την πρωτογενή παραγωγή με την καινοτομία’.

Η Ilanit Kabessa – Επικεφαλής Καινοτομίας, Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Επενδυτικών Σχημάτων της Dole Packaged Food, υπογράμμισε ‘σήμερα το έδαφος είναι πρόσφορο για την ανάπτυξη της στέβια. Υπάρχει μια σημαντική τάση, διεθνώς, για φυσικά προϊόντα, οι νέοι κανονισμοί ευνοούν πλέον την ανάπτυξή της στην Ευρώπη ενώ η βιομηχανία έχει και τη δυνατότητα και τη θέληση να δεχτεί την καινοτομία΄.

Ευοίωνο το μέλλον της ελληνικής στέβια-1

Ο Γενικός Διευθυντής της Venus Growers, Στέλιος Θεοδουλίδης, υποστήριξε ‘χρειάζεται μελέτη και σχέδιο. Η παραγωγή υψηλού επιπέδου και η ποιότητα στα προϊόντα είναι σίγουρα η βάση αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Απαιτείται η μελέτη των αγορών, η ερμηνεία και η πρόβλεψη των διεθνών τάσεων, η δημιουργία προϊόντων που έχουν ευθεία σχέση με τη ζήτηση των καταναλωτών’.

Πρέπει να γίνουμε μέρος των μεγάλων ευρωπαϊκών αφηγημάτων, αυτό της υγιεινής διατροφής και αυτό της βιωσιμότητας, έτσι ώστε να δημιουργούμε προϊόντα τα οποία έχουν πραγματικό νόημα για τον καταναλωτή. Πρέπει ταυτόχρονα να εισάγουμε στην παραγωγή την ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία ως βασικά οχήματα για να βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα’. σημείωσε ο Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος -Διευθυντής Στρατηγικών Έργων, της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής.

Ο Μάνος Ελευθερίου,  VP Business Development της Green Cola υπογράμμισε ότι ‘η επιτυχία της ανάπτυξης της στέβια εξαρτάται άμεσα από τους καταναλωτές. Για να δημιουργηθεί μια σημαντική ζήτηση στην αγορά πρέπει να προτείνουμε προϊόντα που συνδυάζουν φυσικά συστατικά, απαντώντας  στην απαίτηση του καταναλωτή για υγιεινή διατροφή, με τη γεύση, η οποία πάντοτε θα αποτελεί την προτεραιότητα του καταναλωτή. Και αυτό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της στέβια’.

Η συνεργασία Green Cola και Stevia Hellas

Το δικό μας παράδειγμα, αυτό της συνεργασίας της Stevia Hellas με την Green Cola, πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό δείγμα, μια αισιόδοξη αλλά και πλήρως πρακτική αφήγηση για την Ελλάδα των επόμενων χρόνων. Εμείς που έχουμε παραμείνει εδώ, που συνεχίζουμε να παράγουμε στη χώρα μας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επιτελούμε έναν πολλαπλό ρόλο που εκτείνεται από την οικονομία έως την κοινωνική συνοχή. Όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη χώρα μας’, υποστήριξε ο Περικλής Βενιέρης, δημιουργός της Green Cola.

Τέλος ο Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, ο οποίος αποτέλεσε και τον συντονιστή της εκδήλωσης σημείωσε ‘το μέλλον του αγροτικού τομέα, την πρωτογενούς παραγωγής πρέπει να έχει στη βάση της τρία βασικά χαρακτηριστικά: τη συνεργασία, κάτι που αποτελεί για εμάς στη Stevia Hellas βασική κατεύθυνση, την τεχνολογία και την καινοτομία στην παραγωγή, για να μπορούμε να εξελίσσουμε τις τεχνικές μας και να δημιουργούμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, καθώς και τη δημιουργία υπεραξίας στα ίδια μας τα προϊόντα, έτσι ώστε να είναι πλήρως βιώσιμη η δουλειά μας’.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Green Cola και η Stevia Hellas ενώ βασικός υποστηρικτής, η Εθνική Τράπεζα. Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η Καθημερινή, το News247 και η Huffington Post.