Novartis και Microsoft αναπτύσσουν θεραπείες με τεχνητή νοημοσύνη

Novartis και Microsoft αναπτύσσουν θεραπείες με τεχνητή νοημοσύνη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική συνεργασία ανακοίνωσαν οι όμιλοι Novartis και Microsoft, οι οποίοι συμμαχούν για να εφαρμόσουν την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση των πλέον δυσεπίλυτων προβλημάτων υγείας. Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, πρόκειται για μία από τις πιο ευρείες συνεργασίες μεταξύ του κλάδου του φαρμάκου κι εκείνου της υψηλής τεχνολογίας. Υπό το πρίσμα αυτό, η Novartis ετοιμάζεται να ιδρύσει εργαστήριο καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη και επέλεξε τη Microsoft ως συνεταίρο της. Στόχος της συμμαχίας είναι να ενισχύσει τις δυνατότητες της φαρμακευτικής σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, αρχής γενομένης από την έρευνα έως την παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση ενός σκευάσματος, καθώς και να επιταχύνει τη διαδικασία επινόησης νέων φαρμάκων. Η συμφωνία έχει διάρκεια πέντε ετών και θα ανανεώνεται κάθε χρόνο. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis, Βας Ναρασιμχάν, «η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία πολλά υποσχόμενη τεχνολογία στο πεδίο της εξατομικευμένης ιατρικής και θεραπείας. Με τον τρόπο αυτό θα ορίζονται υποομάδες ασθενών, που θα επωφελούνται από νέα φάρμακα».

Χαμένο έδαφος

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, ο διεθνής κλάδος της φαρμακευτικής αρχικά δεν αντιλήφθηκε τη δυναμική και τις δυνατότητες της τεχνολογίας στο δικό του πεδίο. Aλλά τα τελευταία χρόνια ανέκτησε τον βηματισμό του και πολλοί κολοσσοί όπως η GlaxoSmithKline και η Sanofi μελετούν το πώς τα μεγάλα δεδομένα μπορούν να συνδράμουν την έρευνα για την εύρεση νέων θεραπευτικών ουσιών. Αλλωστε, ο Βας Ναρασιμχάν είχε από νωρίς διακρίνει τις προοπτικές και είχε θέσει ως στόχο να μετασχηματίσει τη Novartis σε μια εταιρεία μεγάλων επιστημονικών δεδομένων. Εξ ου και έχει συγκεντρώσει και επιμερίσει όλες τις εσωτερικές πληροφορίες σε τρεις μεγάλους κόμβους, ξεπερνώντας τα εμπόδια που δυσχεραίνουν τον συνδυασμό διαφορετικών ομάδων δεδομένων. Στο πεδίο απασχολεί 800 επιστήμονες ειδικευμένους σε δεδομένα και βιοστατιστικολόγους. Με αυτό το μεγαλόπνοο όραμα ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis προσδοκά να κάνει την εταιρεία του να τεθεί πολύ μακράν των ανταγωνιστριών της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την αμερικανική Microsoft, η ελβετική Novartis θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας σε εξατομικευμένη βάση, στην κυτταρική και γονιδιακή θεραπεία και στον σχεδιασμό νέων φαρμάκων. Οι κοινές ερευνητικές εργασίες θα διεκπεραιώνονται στις τεράστιες εγκαταστάσεις της Novartis στην Ελβετία, αλλά και στο παγκόσμιο κέντρο παροχής υπηρεσιών της στο Δουβλίνο. Επιπλέον, θα συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία τα ερευνητικά εργαστήρια της Microsoft στο Κέμπριτζ, υπό την καθοδήγηση του Κρίστοφερ Μπίσοπ, ενός από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες της Βρετανίας στην εκπαίδευση μηχανών. Το κόστος ανακάλυψης και εμπορευματοποίησης νέων φαρμάκων έχει ελάχιστα αλλάξει στο πέρασμα των ετών. Η διάρκεια είναι 14 χρόνια και το κόστος μπορεί να φθάσει τα 2,5 δισ. δολάρια.

Βάσει των συμφωνηθέντων, η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα στηρίξει την εργασία όλων των ανθρώπων της Novartis, συνδέοντας τις γιγαντιαίες βάσεις δεδομένων της με τις λύσεις που παρέχει η Microsoft. Tο εργαστήριο καινοτομίας της Novartis, όπου θα είναι και η πηγή της συνεργασίας, θα δημιουργήσει νέα μοντέλα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, που θα επαυξήσουν τις δυνατότητες των ειδικών να αντεπεξέλθουν στα νέα ζητούμενα της ιατρικής (κατάτμηση εικόνας και ανάλυση για προσωποιημένη θεραπεία και βελτιστοποίηση γονιδιακών θεραπειών κ.ά.).  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή