Σημαντικές προοπτικές στις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η Wood

Σημαντικές προοπτικές στις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η Wood

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Wood για τις ελληνικές τράπεζες και επισημαίνει πως οι μετοχές τους αποτελούν το απόλυτο «στοίχημα» για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ο κλάδος έχει βρεθεί στα ουράνια από τα… τάρταρα και τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια οι τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από τη μακροοικονομική ανάκαμψη, με τον κλάδο να επιστρέφει στην «κανονικότητα». Εως το 2022 θα έχουν καταφέρει να «καθαρίσουν» ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), να αυξήσουν την προ προβλέψεων κερδοφορία τους και να δημιουργήσουν απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) άνω του 7%. Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξουν περαιτέρω εκδόσεις τίτλων Tier I και II.

Αναφερόμενη στην πορεία των μετοχών τους, επισημαίνει ότι το 2018 υποαπέδωσαν σημαντικά σε σχέση με το ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω ανησυχιών γύρω από τα κεφάλαιά τους.

Πάντως, δεδομένης της εξαιρετικής πορείας τους φέτος, μετά και το ράλι της τάξεως του 85%, οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν βραχυπρόθεσμα να πάρουν κάποια «ανάσα». Οι γενικότερες προοπτικές τους, ωστόσο, είναι θετικές και για αυτόν τον λόγο η Wood προχωρεί σε αναβάθμιση των τιμών-στόχων που δίνει και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στη Eurobank δίνει σύσταση «αγοράς» και τιμή-στόχο το 1,2 ευρώ, από 1 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου της τάξεως του 46%, σύσταση «αγοράς» δίνει και για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 2 ευρώ και τα 3,5 ευρώ αντίστοιχα (από 1,9 ευρώ και 2,6 ευρώ πριν) και περιθώριο ανόδου 32% και 46%, ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς σε «διακράτηση» από «αγορά» –λόγω της σημαντικής υπεραπόδοσής της από τις αρχές του έτους– με τιμή-στόχο τα 3,2 ευρώ, από 2,3 ευρώ πριν, και περιθώριο ανόδου 21%.

Οσον αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, η Wood επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με σχετικά αναιμικό ρυθμό περίπου 1,5%-2%, αλλά τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τους βασικούς οικονομικούς δείκτες και η φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική της νέας κυβέρνησης θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Αυτό θα ήταν ένα πολύ θετικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της παροχής νέων δανείων, σε υψηλότερες τιμές στην αγορά ακινήτων, σε έντονο ενδιαφέρον για πώληση ή τιτλοποίηση NPEs και σαφή επιστροφή στη βιώσιμη κερδοφορία. Αυτό θα προσφέρει σημαντικές προοπτικές κερδών για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή