ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει μεγάλη εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει μεγάλη εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες

Tη βεβαιότητα ότι ο κλάδος της ενέργειας θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, στηρίζοντας την εθνική οικονομία αλλά και ενισχύοντας με θέσεις εργασίας Ελληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου κατάρτισης, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης από το βήμα του 2ου Στρατηγικού Συνεδρίου Athens Investment Forum 2019. Οπως επεσήμανε, βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να υπάρχει ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο και να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα διασφαλίσουν υψηλή ανταγωνιστικότητα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Μιλώντας στην ενότητα του συνεδρίου για τις «ενεργειακές εξελίξεις στο νέο περιβάλλον του ελληνικού επιχειρείν», ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στην ενεργειακή μετάβαση που «δεν συνιστά επιλογή, αλλά υποχρέωση», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ανέλυσε επίσης τον ρόλο του ομίλου ΕΛΠΕ σε συνάρτηση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ενεργειακή αγορά και ειδικότερα ο κλάδος της διύλισης.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, «με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και έγκαιρο προγραμματισμό, επενδύσεις άνω των 4 δισ. την περίοδο 2008-2018, κύκλο εργασιών που ανέρχεται ετησίως περίπου στα 10 δισ., συνολική παραγωγή η οποία το 2018 έφτασε στους 16 εκατ. τόνους, εξαγωγές που κυμαίνονται στο 60% των πωλήσεων, ισχυρή παρουσία σε πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής, συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς ομίλους, αλλά και εύρος δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει όλο το φάσμα της ενεργειακής αλυσίδας –από τη διύλιση και την εμπορία μέχρι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις ΑΠΕ και τις έρευνες για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων– η Ελληνικά Πετρέλαια είναι σήμερα ο μεγαλύτερος περιφερειακός όμιλος στον κλάδο του και βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων».

Παρουσιάζοντας στοιχεία για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος σε Ε.Ε. και Ελλάδα έως το 2050 (EU Reference Scenario 2016), ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε ότι προβλέπεται σημαντική μείωση συνολικά για τη ζήτηση ενεργειακών προϊόντων (EU -18% και Ελλάδα -27%), πλήρης απεξάρτηση από λιγνίτη, ενίσχυση του μεριδίου φυσικού αερίου ως «καυσίμου μετάβασης» και σταδιακή αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο κλάδος αυτός όμως αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, κυρίως στο ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας αλλά και του ανταγωνισμού με άλλες χρήσεις γης. «Σε αυτό το περιβάλλον, σχεδόν το ήμισυ της ενεργειακής ζήτησης έως και το 2050 θα συνεχίζει να καλύπτεται από υγρά καύσιμα, καθιστώντας την Ευρώπη ευάλωτη και εξαρτώμενη σε γεωπολιτικό επίπεδο. Δεν πρέπει λοιπόν να δαιμονοποιούνται οι υδρογονάνθρακες, γιατί υποχρεωτικά θα κατέχουν και τις επόμενες δεκαετίες ένα απαραίτητο κομμάτι στο ενεργειακό ισοζύγιο των κρατών-μελών», τόνισε ο ίδιος.