Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, υπεραπόδοση των τραπεζών

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, υπεραπόδοση των τραπεζών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και… μάχης μεταξύ αγοραστών και πωλητών ήταν η χθεσινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την οποία κέρδισαν στο τέλος οι πρώτοι, αφού ο Γενικός Δείκτης έπειτα από αρκετές ώρες παραμονής σε αρνητικό έδαφος, έκλεισε στα θετικά λίγο πριν από τις τελικές δημοπρασίες. Η συναλλακτική δραστηριότητα εμφανίστηκε αυξημένη και σχεδόν διπλάσια από τα επίπεδα της Παρασκευής, ενώ η εικόνα της αγοράς έδειξε πως η αναβάθμιση από την S&P ήταν λίγο-πολύ προεξοφλημένη και έτσι δεν οδήγησε σε κάποια «έκρηξη» το Χ.Α., αν και ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε την υπεραπόδοσή του κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2018.

Οι αναλυτές συνεχίζουν να εκτιμούν πως οι 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη είναι ένα «πιθανό» στοίχημα του αμέσως επόμενου διαστήματος, με τον Νοέμβριο να «κουβαλάει» πολλές σημαντικές εξελίξεις όπως η κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας για το σχέδιο «Ηρακλής», το νέο νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο καθώς και την αναθεώρηση των δεικτών MSCI όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει και ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,13% στις 873,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,55 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,18%, στις 2.162,44 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,68% και στις 1.231,01 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,89% στις 867,12 μονάδες, με τις μετοχές των περισσότερων συστημικών τραπεζών να πλησιάζουν τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015. Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η μόνη μετοχή που έκλεισε στα αρνητικά (-0,26%), ενώ κέρδη 2,26% σημείωσε η Eurobank, στο +2,22% έκλεισε η Alpha Bank και στο +2,07% η Εθνική Τράπεζα, η οποία βρίσκεται μία ανάσα από τα 3 ευρώ. Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η αναμενόμενη «Ηράκλεια λύση» και οι αναβαθμίσεις που φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά στο QE, ωφελούν ιδιαίτερα τον τραπεζικό κλάδο.

Για το Χ.Α. η εβδομάδα ξεκίνησε με αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης S&P, με την τρίμηνη παράταση του Brexit και το νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500, σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αν και η αναβάθμιση της χώρας ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένη από την αγορά, περιορίζει ακόμα περισσότερο το πτωτικό ρίσκο του Γενικού Δείκτη. Οπως εκτιμά ο κ. Καυκάς, πιθανό εύρος εβδομαδιαίας διακύμανσης, εκτός απροόπτου, είναι η ζώνη των 850-900 μονάδων. Σήμερα έχουμε τις ανακοινώσεις σχετικά με το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Γαλλίας, ενώ συνεδριάζει και η Fed όπου αναμένεται μείωση επιτοκίων κατά 0,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή