Αναβάθμισε το αξιόχρεο του ΟΤΕ η Standard & Poor’s

Αναβάθμισε το αξιόχρεο του ΟΤΕ η Standard & Poor’s

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιώνεται η εικόνα του ΟΤΕ από τους ξένους χρηματοοικονομικούς οίκους. Χθες, η Standard & Poor’s προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Οργανισμού, ενώ o επενδυτικός οίκος JP Morgan αναβάθμισε την τιμή-στόχο της μετοχής του. Οι δύο οίκοι κάνουν λόγο για εξαιρετική πορεία του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, που δικαιολογεί τις ανωτέρω αναβαθμίσεις.

Ειδικότερα, η Standard & Poor’s αναβάθμισε το αξιόχρεο του ΟΤΕ κατά μία βαθμίδα. Από «ΒΒ+» χθες έδωσε την αξιολόγηση «ΒΒΒ-» και με «σταθερή προοπτική». Το γεγονός αυτό οδήγησε σε ραγδαία μείωση της απόδοσης του τελευταίου ομολόγου που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΤΕ, από 0,906% προχθές σε 0,704% χθες. Ο οίκος S&P’s σημειώνει ότι η νέα αξιολόγηση του ΟΤΕ είναι αποτέλεσμα κυρίως της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας. Η τελευταία αναβάθμιση έγινε στις 25 Οκτωβρίου και αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των μακροοικονομιών μεγεθών της χώρας, την καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση του Δημοσίου, τη βελτίωση των δεικτών απασχόλησης και τη μεγαλύτερη πολιτική βεβαιότητα.

Ο οίκος υπογραμμίζει ακόμη ότι η πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ είναι κατά τρεις βαθμίδες υψηλότερη από εκείνη της χώρας, καθώς θεωρεί ότι η εταιρεία είναι καλύτερα προστατευμένη στο ενδεχόμενο μιας κρατικής χρεοκοπίας. «Θεωρούμε ότι ο ισχυρός ισολογισμός (1,1 δισ. ευρώ τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος β΄ τριμήνου 2019) και εν γένει οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές που παρέμειναν και την περίοδο της μεγάλης κρίσης το 2012, θα προστατεύσουν την εταιρεία σε ένα σενάριο κρατικής χρεοκοπίας. Γι’ αυτό», καταλήγουν οι αναλυτές της S&P’s, «αξιολογούμε τον ΟΤΕ τρεις κλίμακες πάνω από το (ελληνικό) κράτος». Τέλος, η S&P’s αναφέρεται στην καλή θέση του Οργανισμού στην ελληνική αγορά, στον χαμηλό δανεισμό του, αλλά και στη στήριξη που δέχεται από τη μητρική Deutsche Telekom. Ολα τα παραπάνω θα επιτρέψουν μια εύκολη, και με καλύτερους όρους, αναχρηματοδότηση των δανείων ΟΤΕ που λήγουν το 2020, ύψους 770 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, αναμένοντας τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου 2019, η JP Morgan για παρόμοιους λόγους διατηρεί τη σύσταση της συσσώρευσης της μετοχής, ενώ αναβαθμίζει την τιμή-στόχο από 13,53 ευρώ σε 16 ευρώ (αύξηση κατά 18%). Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, ο ΟΤΕ το 2018 επέστρεψε σε ανάπτυξη μετά 10 χρόνια υποχώρησης. Η ανάπτυξη αυτή προήλθε κυρίως από την εγχώρια αγορά, στην οποία ο ΟΤΕ έχει επενδύσει πολύ τα τελευταία χρόνια και, πλέον, οι επενδυτικές δαπάνες περιορίζονται. Σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan, η πιθανή πώληση των δραστηριοτήτων του στη Ρουμανία θα βελτιώσει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική κατάσταση του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή