Κόντρα στη διεθνή ευφορία κινήθηκε το Χρηματιστήριο

Κόντρα στη διεθνή ευφορία κινήθηκε το Χρηματιστήριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στο διεθνές, ιδιαίτερα θετικό κλίμα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αδυνατώντας να ακολουθήσει την ισχυρή άνοδο που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2018 λόγω της αισιοδοξίας για πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας.

Οι πιέσεις στις τράπεζες, οι οποίες έχουν πλησιάσει ή και ξεπεράσει (Εθνική Τράπεζα) τα επίπεδα των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, καθώς και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, δεν άφησαν τον Γενικό Δείκτη να κινηθεί υψηλότερα και πάνω από τις 880 μονάδες, με τον τζίρο να είναι υποτονικός, δείχνοντας πως οι επενδυτές παραμένουν ουσιαστικά απόντες από την αγορά.

Ολα αυτά παρά τα θετικά σήματα από τους οίκους αξιολόγησης το τελευταίο δεκαήμερο, με την DBRS να προχωρεί την Παρασκευή σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές (που σημαίνει αναβάθμιση της αξιολόγησης προσεχώς), μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από την S&P μία εβδομάδα νωρίτερα. Παράλληλα, ήπια ήταν τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,176%.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ήταν και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία έκλεισε με πτώση 3,32%, μετά και την ανακοίνωση τόσο από την FTSE όσο και από την MSCI ότι από τη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου μειώνουν το βάρος που έχει η μετοχή της ελληνικής εισηγμένης στους δείκτες τους λόγω της αύξησης του ποσοστού της Sazka Group στο μετοχικό της κεφάλαιο, με τη Wood να εκτιμά πως αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν σε εκροές ύψους 36 εκατ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Νοεμβρίου αναμένεται η αναθεώρηση των δεικτών MSCI, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν να έχει και ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 879,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,33 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,40% στις 2.175,44 μονάδες, ενώ στο +0,11% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.246,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,22% στις 874,01 μονάδες, με τη μετοχή της Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,94%, της Eurobank να κλείνει στο -1,32%, της Εθνικής στο -0,46% και της Πειραιώς στο -0,19%.

Οπως εκτιμά η Beta Securities, καθώς είμαστε σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, οι επενδυτές αναμένεται να γίνουν πιο δραστήριοι και να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στις μετοχές με βάση τα θεμελιώδη, με την αισιοδοξία στις ξένες αγορές και τις αποδόσεις των ομολόγων να αναμένεται να συμβάλουν στη διαμόρφωση θετικών τάσεων και στο Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή