Καθαρά κέρδη 90 εκατ. ευρώ για τον όμιλο ΕΛΠΕ το γ΄ τρίμηνο

Καθαρά κέρδη 90 εκατ. ευρώ για τον όμιλο ΕΛΠΕ το γ΄ τρίμηνο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο και σταθερή βελτίωση των χρηματοοικονομικών μεγεθών παρουσίασαν τα ΕΛΠΕ το γ΄ τρίμηνο του 2019.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου και εννεαμήνου 2019, με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε 201 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του έτους, από 149 εκατ. το α΄ τρίμηνο και 130 εκατ. το β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 90 εκατ. ευρώ, από 62 εκατ. το α΄ τρίμηνο και 33 εκατ. το β΄ τρίμηνο. Η αύξηση της συνολικής παραγωγής στα 4,3 εκατ. τόνους, καθώς και η καλή λειτουργία των μονάδων, παρά τα επικείμενα προγραμματισμένα σταματήματα για συντήρηση (end of run performance) και τις δοκιμές για τα νέα καύσιμα ναυτιλίας, οδήγησαν τις πωλήσεις πάνω από τα 4 εκατ. τόνους. Αντίστοιχα, οι βελτιωμένες επιδόσεις των εταιρειών λιανικής εμπορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνέβαλαν στη διατήρηση υψηλών αποτελεσμάτων. Το διοικητικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα, αλλά και τις ευνοϊκές προοπτικές που διαγράφονται για τον όμιλο, αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, που θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου του 2020, δυνατότητα που ενισχύεται και από τη μείωση της φορολογίας μερισμάτων στο 5% από 10% σήμερα από τις αρχές του 2020.

Θετική συνεισφορά στις καλές επιδόσεις είχε η βελτίωση του περιβάλλοντος διύλισης, παρά το γεγονός ότι τα διεθνή περιθώρια διύλισης εξακολουθούν να υπολείπονται των ιστορικά υψηλών επιπέδων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές εφοδιασμού αργού πετρελαίου στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και η ενισχυμένη ισοτιμία του δολαρίου. Οσον αφορά τα δημοσιευμένα κατά ΔΠΧΠ αποτελέσματα, αυτά επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις μεταβολές των διεθνών τιμών αργού, οι οποίες το γ΄ τρίμηνο 2019 υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, επηρεάζοντας τον κύκλο εργασιών, που διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. (-12% σε ετήσια βάση). Αντίστοιχα, αρνητική ήταν η επίδραση και στα καθαρά κέρδη του τριμήνου, καθώς η αποτίμηση αποθεμάτων οδήγησε σε υποτίμηση ύψους 43 εκατ., σε αντίθεση με τα κέρδη από αποθέματα 52 εκατ. που είχαν καταγραφεί κατά το γ΄ τρίμηνο του 2018, λόγω της τότε αύξησης των τιμών.

Σταθερά συνεχίζεται και η βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης του ομίλου, με το κόστος δανεισμού να παρουσιάζει νέα μείωση κατά 25% το γ΄ τρίμηνο, στα 27 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της αποπληρωμής τον Ιούνιο του ομολόγου έκδοσης 2014, ύψους 325 εκατ. ευρώ. Καθοριστική ήταν ακόμη η επιτυχή έκδοση του νέου ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 2%, συναλλαγή που αναμένεται να οδηγήσει σε επιπλέον πτώση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σημειώνοντας συνολική μείωση άνω του 50% την τελευταία τριετία.

Ο συντελεστής μόχλευσης της εταιρείας ανέρχεται στο 39%. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα βελτιωμένα αποτελέσματα του τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, επισημαίνοντας ότι αποτελούν την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τριών τριμήνων. Ο κ. Σιάμισιης στάθηκε και στη θετική εικόνα της εγχώριας αγοράς καυσίμων, η οποία σημείωσε αύξηση κατά 3%, και εκτίμησε πως οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα είναι θετικές, με την εισαγωγή και των νέων καυσίμων ναυτιλίας. Το διυλιστήριο του Ασπροπύργου είναι έτοιμο να διαθέσει στην αγορά τα νέων προδιαγραφών ναυτιλιακά καύσιμα εντός του Νοεμβρίου. Τα ναυτιλιακά καύσιμα, ποσοστό αύξησης 22%, συνέβαλαν καταλυτικά στην αύξηση της συνολικής ζήτησης καυσίμων κατά 3% το γ΄ τρίμηνο του 2019. Συνολικά η αδασμολόγητη αγορά κατέγραψε αύξηση 14%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή