Aπώλειες 1,55% το Χρηματιστήριο λόγω ισχυρών πιέσεων σε τράπεζες

Aπώλειες 1,55% το Χρηματιστήριο λόγω ισχυρών πιέσεων σε τράπεζες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετη πορεία κατέγραψαν για μία ακόμη φορά το Χρηματιστήριο Αθηνών και η αγορά ομολόγων. Ενώ οι ελληνικές μετοχές και κυρίως ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκαν σε κλοιό έντονων πιέσεων, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει κρίσιμα τεχνικά επίπεδα στήριξης και με αυξημένο τζίρο, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι κατέγραψαν νέα ρεκόρ, με το ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ένα μήνα, με αρνητικό επιτόκιο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,55% στις 859,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,26 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,75%, ενώ στο -1,56% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,83% στις 821,32 μονάδες, με τη Eurobank στο -5,21%, την Εθνική στο -4,92%, την Alpha Bank στο -4,58% και την Πειραιώς στο -4,55%.

«Η αγορά βλέπει ότι το σχέδιο “Ηρακλής” έχει ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα και δεν προχωράει», σημείωσαν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς, εξηγώντας τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν χθες στο Χ.Α. και ειδικά στις τράπεζες. Η ολοκλήρωση του σχεδίου και η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου αποδεικνύεται μία καθόλου απλή διαδικασία η οποία θα απαιτήσει χρόνο, ενώ ένα από τα βασικά θέματα που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί είναι το κατά πόσον η εγγύηση του Δημοσίου είναι αρκετή για να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου οι senior τίτλοι που θα κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Αυτό οδηγεί τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έτσι και αλλιώς έχουν σημειώσει ιλιγγιώδες ράλι (άνω του 100% τα κέρδη στον κλαδικό δείκτη από τις αρχές του έτους) και έφτασαν να φλερτάρουν (Alpha, Eurobank) ή και να ξεπερνούν (Εθνική) τα επίπεδα των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 πριν από μερικές ημέρες.

Από την άλλη, η αγορά ομολόγων αποτελεί μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Αποτυπώνει τη σημαντική μείωση του ρίσκου της Ελλάδας, την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και των προοπτικών της χώρας, με την πρόσφατη αναβάθμιση από τη S&P, καθώς και τη θετική κίνηση από την DBRS, να ανοίγουν τον δρόμο της επιτάχυνσης των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας προς τον «στόχο» της «επενδυτικής βαθμίδας».

Ετσι, χθες το ελληνικό Δημόσιο πέτυχε για δεύτερη φορά αρνητικό επιτόκιο στα τρίμηνα έντοκα, το οποίο διαμορφώθηκε στο -0,08% από το -0,02% που είχε βρεθεί στην προηγουμένη αντίστοιχη έκδοση στις αρχές Οκτωβρίου, με την υπερκάλυψη να φτάνει τις 3,22 φορές.

Εν τω μεταξύ, νέο ρεκόρ κατέγραψαν τα spreads της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας, με τους αναλυτές να συνεχίζουν να βλέπουν την υπεραπόδοση των ελληνικών τίτλων να συνεχίζεται. Το spread του ελληνικού 10ετούς (απόδοση 1,193%) έναντι του ιταλικού (απόδοση 1,127%) διαμορφώθηκε ιστορικά στο χαμηλότερο επίπεδο, στις μόλις 6,6 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή