Δεύτερος γύρος ελέγχων για τις τραπεζικές χρεώσεις

Δεύτερος γύρος ελέγχων για τις τραπεζικές χρεώσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διενέργεια ελέγχων την Πέμπτη και την Παρασκευή στις τράπεζες, σε σχετικές με τραπεζικά προϊόντα επιχειρήσεις, καθώς και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών επιβεβαίωσε επισήμως τελικά, χθες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.). Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή αφορούσαν τα τμήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών και ψηφιακών πληρωμών των τραπεζών, ενώ έλεγχοι έγιναν και στην επιχείρηση αποδοχής καρτών, την Cardlink.

Ο πρώτος έλεγχος που έγινε την Πέμπτη ήταν αυτεπάγγελτος και αφορούσε το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων, ενώ ο δεύτερος που διενεργήθηκε, χθες, Παρασκευή έγινε έπειτα από καταγγελία της εταιρείας Viva. Αν και οι δύο έρευνες έχουν διαφορετικό σημείο εκκίνησης, εντούτοις συνδέονται και δεν αποκλείεται οι δύο υποθέσεις να ομαδοποιηθούν. 

Στην ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη αρχή δεν παραλείπει να διευκρινίσει ότι «η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας». «Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι τα γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών δεν σχετίζονται με τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ούτε και με τις πρόσφατες αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, η Ε.Α. υποστηρίζει ότι οι έλεγχοι ήταν προσχεδιασμένοι εδώ και πολλές εβδομάδες.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, η Ε.Α. επισημαίνει ότι «οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντα-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών» και τονίζει ότι οι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας και σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε χθες στην «Κ».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η «Κ», στην καταγγελία που έχει καταθέσει η Viva προς την Ε.Α., αναφέρεται σε σειρά ενεργειών από την πλευρά των τραπεζών, που θέτουν φραγμούς στην ανάπτυξή της στην αγορά. Για τον λόγο αυτό έχει μηνύσει και 14 τραπεζικά στελέχη, που σύμφωνα με τον ισχυρισμό της εμπλέκονται στην υπόθεση, υλοποιώντας όπως υποστηρίζει πρακτικές που περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Τις σχετικές καταγγελίες που απορρίπτουν από την πλευρά τους οι τράπεζες, θα κληθεί να διερευνήσει πλέον αξιοποιώντας και τα στοιχεία που συνέλεξε από τις έρευνες η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Viva ξεκινώντας από την ανάπτυξη τραπεζικού λογισμικού και την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων –ticketing– έχει παρουσία 18 ετών, και από το 2010 επικεντρώθηκε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η Viva Wallet λειτουργεί από το 2014, οπότε έλαβε τη σχετική άδεια από την ΤτΕ ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος και έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία «passporting», της άδειάς της στις υπόλοιπες 29 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης

Ο κ. Γεωργιάδης από την πλευρά του τόνισε, χθες, ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει καμία εμπλοκή στην έφοδο που αποφασίστηκε από την ανεξάρτητη, βάσει του Συντάγματος, Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συνεπώς, δεν πρόκειται για πολιτική εμπλοκή αλλά για θεσμική λειτουργία του κράτους, όπως άλλωστε έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και σε άλλους κλάδους. Εφόσον το κοινό αίσθημα, όπως εκφράζεται και από τις καταγγελίες πολιτών στο υπουργείο Ανάπτυξης, τα μέσα ενημέρωσης και προφανώς και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι ότι υπήρχαν εναρμονισμένες πρακτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντέλλεται από το Σύνταγμα να το διερευνήσει». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή