Απώλειες 1,01% στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο 42,8 εκατ. ευρώ

Απώλειες 1,01% στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο 42,8 εκατ. ευρώ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες και στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έστειλαν τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάτω από τις 860 μονάδες, με τον τζίρο ωστόσο να συνεχίζει να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, υπογραμμίζοντας πως οι επενδυτές προτιμούν να απέχουν από μια αγορά η οποία έχει ήδη δώσει σημαντικά κέρδη φέτος.

Αυτό, εάν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο Νοέμβριος αποτελεί τον μήνα όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων κλείνουν τα «βιβλία» τους για το έτος –που σημαίνει ότι οι θέσεις τους θα σημειώσουν μικρές μεταβολές στο επόμενο διάστημα– καθώς και το ότι ο Νοέμβριος επίσης τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει κλείσει μόνο τέσσερις φορές θετικός για το Χ.Α., δείχνει πως δύσκολα θα βρεθούν καταλύτες που θα δώσουν νέα ισχυρή ανοδική ορμή στην αγορά το επόμενο διάστημα.

Αλλωστε, ούτε η αναβάθμιση των τραπεζών από την S&P, ούτε και η θετική έκθεση της JP Morgan για τον κλάδο μπόρεσαν να δώσουν καύσιμα χθες στην αγορά, όπως έχει συμβεί και με τα όποια θετικά νέα υπήρξαν γύρω από την ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα. Η ολοκλήρωση του σχεδίου «Ηρακλής» και η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου αποδεικνύονται μια καθόλου απλή διαδικασία και εάν δεν ξεκαθαριστούν αυτοί οι «άγνωστοι», δύσκολα θα μπορέσει η τραπεζοκεντρική ελληνική αγορά να ξεφύγει από τις πιέσεις.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 1,01% και στις 855,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα και στα 42,81 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,95%, ενώ στο -1,45% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,87% στις 819,38 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,3%, την Εθνική στο -1,15%, την Eurobank στο -1,14% και την Τράπεζα Πειραιώς να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις κλείνοντας στο -3,83%.

Ουσιαστικά η αγορά κινείται στον ρυθμό των τραπεζών, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, προσθέτοντας πως τα κέρδη από τις αρχές του χρόνου είναι σημαντικά σε έναν κλάδο που μας έχει συνηθίσει να βρίσκει αφορμές να διορθώνει όταν τρέχει στα επίπεδα κοντά στις ΑΜΚ του 2015. Οπως τονίζει, η αγορά είναι εν υπνώσει, καθώς εδώ και τρεις μήνες παρατηρούμε συσσώρευση, χωρίς ακόμα να έχουμε καταφέρει να περάσουμε το πολύ σημαντικό επίπεδο του 900, χωνεύοντας τα σημαντικά κέρδη επτά μηνών. Μην ξεχνάμε πως από τις αρχές του έτους η αγορά τρέχει με κέρδη 10%, κάτι που έχουμε να δούμε από το 2013. Ο τζίροι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για να κάνουν τη διαφορά, παρ’ όλα αυτά δείχνει ότι κάποια χαρτοφυλάκια παίρνουν θέσεις για την επόμενη μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή