Ο ΔΗΚΤΗΣ (19/11/19)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιοι αγόρασαν τα πακέτα της Lamda

Η HSBC (για λογαριασμό πελάτη της) και η Gama (Graticule Asset Management Asia) είναι οι δύο ξένοι θεσμικοί που αγόρασαν χθες το μεγαλύτερο κομμάτι από το πακέτο του 2,75% της Lamda Development που πούλησε μέσω του χρηματιστηρίου η VoxCove Holdings. Η VoxCove αποτελεί κοινοπραξία της Olympia Group συμφερόντων του ομίλου Π. Γερμανού και της VNK Capital, συμφερόντων των αδελφών Βασίλη και Νέλλης Κάτσου και διατηρεί ακόμα στρατηγική θέση της τάξης του 10% στη Lamda. Από τη συναλλαγή υπολογίζεται πως η VoxCove έλαβε το ποσό των 16,8 εκατ. προ προμηθειών.

Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς η πλευρά της VoxCove όταν δεσμεύτηκε δημοσίως  πως θα συμμετάσχει στην αύξηση  κεφαλαίου των 650 εκατ. της Lamda καλύπτοντας το 10%. Η πώληση έγινε σε τρία πακέτα (1,656%, 0,79% και 0,314%), συνολικού αριθμού 2,2 εκατ. τεμαχίων με τιμή τα 7,65 ευρώ.

Τρία νέα ξενοδοχεία στην πλατεία Ομονοίας

Τρία νέα ξενοδοχεία, όλα πέριξ της πλατείας Ομονοίας, θα διαθέτει σύντομα ο ισραηλινός όμιλος Brow Hotels, ο οποίος μετά το πρώην Acropol στην οδό Πειραιώς 1, θα λειτουργήσει τόσο το πρώην La Mirage, όσο και ένα ακόμα κτίριο στη συμβολή των οδών Μαρίκας Κοτοπούλη και Βερανζέρου 25, επίσης πέριξ της Ομόνοιας. Χθες, η Υπηρεσία Δόμησης του Δ. Αθηναίων ενέκρινε την εκτέλεση εργασιών ανακατασκευής του εν λόγω ακινήτου, με αποτέλεσμα ο ισραηλινός όμιλος φιλοξενίας να εξελίσσεται, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε πολύ δυνατό «παίκτη» της εγχώριας ξενοδοχειακής αγοράς.

Χρηματοδότηση startups μέσω ειδικού ταμείου

Τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων μέσα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα εξήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, μιλώντας χθες στο πρώτο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης. Το φόρουμ διοργάνωσαν από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Πούλησε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις η ΕΤΕ

Την πώληση του χαρτοφυλακίου Mirror, που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενες οφειλές από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και πιστώσεις προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Αγοραστής είναι η Asopus LP, εταιρεία συνδεδεμένη με επενδυτικά κεφάλαια, διαχειριστής των οποίων είναι η CarVal Investors. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε πάνω από 9% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου και έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ (βάσει του δείκτη CET 1 για το α΄ τρίμηνο του 2019). Σημειώνεται ότι η συναλλαγή πέτυχε το υψηλότερο μέχρι σήμερα τίμημα για πωλήσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.

Ενεργειακός κόμβος η Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το Κέντρο Ελέγχου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η αποστολή του νέου αυτού φορέα που θα ιδρύσουν οι διαχειριστές της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Ρουμανίας (Transelectrica) και της Βουλγαρίας (ESO-EAD), είναι να διασφαλίζει την αγαστή συνεργασία και τον συντονισμό της λειτουργίας των συστημάτων και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Επόμενος στόχος, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, είναι η συμμετοχή ακόμη περισσότερων διαχειριστών στο νέο κέντρο ελέγχου και ήδη ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον αντίστοιχο διαχειριστή της Ιταλίας, ενώ έχει ξεκινήσει συζητήσεις και με άλλους διαχειριστές των Βαλκανίων. Τα περιφερειακά κέντρα ελέγχου είναι εταιρείες οι οποίες ιδρύονται από διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς με στόχο την ανάπτυξη κοινού μοντέλου συστήματος παραγωγής σε μια γεωγραφική περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή