Με άνοδο 0,90% έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με άνοδο 0,90% έκλεισε το Χρηματιστήριο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έπειτα από δύο μέρες απωλειών, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει πάνω από τις 890 μονάδες, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας με μέτριο ωστόσο τζίρο. Αν και η αγορά κινήθηκε στα θετικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, λίγο μετά τις 15.00 οι αγοραστές πήραν… φόρα και με τη βοήθεια της ισχυρής ανόδου των τραπεζικών μετοχών, καθώς και της Coca-Cola (+2,37%), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μόλις 9 μονάδες από τον στόχο των 900 μονάδων, παρά τις πιέσεις στη Lamda Development (-3,01%) λόγω της αύξησης κεφαλαίου.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,90% στις 891,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,16 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,29%, οριακή άνοδο 0,04% κατέγραψε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,18% στις 900,73 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,68% και ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 0,56%.

Αλλο ένα βήμα πιο κοντά στα υψηλά τετραετίας έκανε η αγορά την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, τονίζοντας πως το Χ.Α. κρατάει τα σκήπτρα παγκοσμίως, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη από όλα τα διεθνή χρηματιστήρια από την αρχή της χρονιάς. Στις πέντε συνεδριάσεις που απομένουν για το κλείσιμο του μήνα, αν ο Γενικός Δείκτης κλείσει πάνω από τις 882,57 μονάδες θα καταγράψει 10 θετικά μηνιαία κλεισίματα στα 11 τελευταία, φαινόμενο το οποίο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε ετήσια βάση από το 2000.

Σε αυτή την επίδοση η συνεισφορά των τίτλων δεν είναι ομοιόμορφη και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς αντανακλά ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον που έχει ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα.

Η άνοδος είχε ως επί το πλείστον θεμελιώδη κίνητρα, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια πλεονάζουσα ρευστότητα που κινήθηκε αναλογικά σε δείκτες και μετοχές. Η τροφοδότηση των θεμελιωδών δεδομένων με καινούργια πληροφορία από το μέτωπο των επενδύσεων, αλλά και από τις κυοφορούμενες συμφωνίες, είναι ο καλύτερος οδηγός επιλογών στο Χ.Α. και για την επόμενη χρονιά, γεγονός που εξασφαλίζει, αν μη τι άλλο, τη συνέχιση του ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή