Η «Ακτωρ» παρέδωσε έργο στο μετρό της Ντόχα

Η «Ακτωρ» παρέδωσε έργο στο μετρό της Ντόχα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδόθηκε και επίσημα από την «Ακτωρ» ως επικεφαλής κοινοπραξίας, η «Χρυσή Γραμμή» του μετρό της Ντόχα στο Κατάρ, ένα έργο της τάξεως των 2,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο μετρό που έχει αναλάβει και υλοποιήσει ελληνική κατασκευαστική εταιρεία στο εξωτερικό και ένα από τα μεγαλύτερα έργα ελληνικής εταιρείας διεθνώς.

Πέραν της «Ακτωρ», θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, στην κοινοπραξία ALYSJ που κατασκεύασε τη γραμμή, συμμετείχαν η ινδική Larsen & Toubro Limited, οι τουρκικές Yapi Merkezi Insaat Ve Sanayi A.S και Sezai Turkes Feyzi Akkaya Marine Construction STFA, καθώς και η καταριανή Al Jaber Engineering LLC.

Χαρακτηριστικό για τον διεθνή χαρακτήρα, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του έργου της Χρυσής Γραμμής είναι πως περιελάμβανε την κατασκευή 23,3 χλμ. υπογείων σηράγγων και 10 υπογείων σταθμών υψηλής αρχιτεκτονικής, αισθητικής και πολυτέλειας, με τελευταίας τεχνολογίας αυτοματισμούς και ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα.

Για τη διάνοιξη των σηράγγων απαιτήθηκε να λειτουργήσουν ταυτόχρονα έξι διαφορετικοί «μετροπόντικες» (TBMs), ενώ στο ζενίθ της κατασκευής απασχολήθηκαν ταυτόχρονα μέχρι και 13.580 εργαζόμενοι από 58 διαφορετικές χώρες.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 4,9 εκατ. κ.μ. συνολικών εκσκαφών στους σταθμούς και στις σήραγγες, ενσωματώθηκαν άνω του 1 εκατ. κ.μ. σκυροδέματος και χρησιμοποιήθηκαν 171.400 περίπου τόνοι σιδήρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aktor Qatar WLL, βραχίονας της «Ακτωρ» στο Κατάρ, έχει επίσης αναλάβει και την 20ετή συντήρηση του δικτύου του μετρό (Doha Metro) και του τραμ (Lusail Tram) της Ντόχα. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 517 εκατ. ευρώ, καθώς αφορά τη συντήρηση γραμμών συνολικού μήκους 100 χλμ. με 37 υπέργειους και υπόγειους σταθμούς, καθώς και του δικτύου τραμ της πόλης, με 45 υπέργειους και υπόγειους σταθμούς και 3 αμαξοστάσια.

Επιπλέον, για τα επόμενα έξι χρόνια, η «Ακτωρ» θα διαχειρίζεται και μία σειρά σημαντικών υποδομών του διεθνούς αερολιμένα «Hamad» της Ντόχα στο Κατάρ, καθώς πριν από λίγους μήνες εξασφάλισε την ανανέωση του σχετικού συμβολαίου. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική ανανέωση της συγκεκριμένης σύμβασης, που εξασφαλίζεται μέσω της θυγατρικής εταιρείας Aktor Qatar WLL.

Αντικείμενό της είναι η παροχή ολοκληρωμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών συντήρησης (Soft & Hard Facility Management Services) στο συγκρότημα υπόστεγων συντήρησης αεροσκαφών, στις αποθήκες Duty Free, καθώς και στις εγκαταστάσεις πρόσβασης προσωπικού και ενοικίασης αυτοκινήτων του διεθνούς αερολιμένα «Hamad» της Ντόχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή