Στην έκδοση ομολόγου ύψους 600 εκατ. προχωρεί ο «Ελλάκτωρ»

Στην έκδοση ομολόγου ύψους 600 εκατ. προχωρεί ο «Ελλάκτωρ»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευρεία μείωση και αναδιάρθρωση του δανεισμού του προχωρεί ο όμιλος «Ελλάκτωρ», προκειμένου να βελτιώσει τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου τη ρευστότητά του. Για τον σκοπό αυτό πρόκειται να εκδώσει ομόλογο συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί για τη μείωση του δανεισμού, τόσο του ομίλου όσο και των θυγατρικών «Ακτωρ Α.Ε.», δηλαδή του κατασκευαστικού βραχίονα, και «Ακτωρ Παραχωρήσεις». Με τον τρόπο αυτό, θα υποχωρήσει κατακόρυφα το χρηματοπιστωτικό κόστος, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι θα καταστεί εφικτή η αποδέσμευση αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα ως εγγυήσεις έναντι των δανείων, που θα αποπληρωθούν από το ομόλογο. Στη συνέχεια, η περιουσία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση νέας ρευστότητας, με σαφώς ευνοϊκότερους όρους.

Με βάση την εικόνα από το φετινό εννεάμηνο, η «Ακτωρ» και η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» διαθέτουν καθαρό δανεισμό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ (αθροιστικά). Συνολικά, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (χωρίς να υπολογίζονται δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα) ανέρχεται σε 815,3 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός του ομίλου γενικά ανέρχεται σε 1,48 δισ. ευρώ, καθώς υπολογίζονται και δάνεια ύψους 490 εκατ. ευρώ, που συνδέονται με την Αττική Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα), τα οποία όμως εξυπηρετούνται από τα έσοδα των αυτοκινητόδρομων. Πάντως, ο κλάδος της κατασκευής έχει τις πλέον άμεσες ανάγκες, καθώς από τα 107,6 εκατ. ευρώ των τραπεζικών υποχρεώσεων, τα 104 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και διαθέσιμα 61,3 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως απαιτούνται για την ομαλή εκτέλεση των έργων. Στον αντίποδα, σε μεγάλο βαθμό, ο δανεισμός των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), έχουν σαφώς πιο μακροπρόθεσμα δάνεια.

Ηδη από χθες η διοίκηση του ομίλου έχει ξεκινήσει τις παρουσιάσεις και την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Η έκδοση θα γίνει από τη θυγατρική του ομίλου, Ellaktor Value Plc. Στο πλαίσιο αυτό, οι πιστοληπτικοί οίκοι Fitch Ratings και S&P Ratings βαθμολόγησαν την εταιρεία. Η Fitch αξιολόγησε, σε πρώτη φάση, την εταιρεία με ΒΒ με σταθερές προοπτικές, δηλαδή μία βαθμίδα πάνω από τα ελληνικά ομόλογα. Αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η τελική βαθμολογία θα δοθεί μόλις έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία της έκδοσης, επισημαίνουν πως ο όμιλος «Ελλάκτωρ» ευνοείται από την παρουσία της Αττικής Οδού στο χαρτοφυλάκιό του, που προσφέρει κάποια προστασία απέναντι στην παραδοσιακά υψηλή διακύμανση της κερδοφορίας του κατασκευαστικού τομέα του ομίλου, παρότι η συμβολή του τελευταίου στα λειτουργικά κέρδη αναμένεται να περιοριστεί στο μέλλον. Θετικό ρόλο στην αξιολόγηση διαδραμάτισε και ο κλάδος των ΑΠΕ, ο οποίος εμφανίζει ιστορικά υψηλές αποδόσεις.

Αντίστοιχα, η S&P Ratings αξιολογεί την εκδότρια του ομολόγου με Β και σταθερές προοπτικές, καθώς εκτιμά ότι θα βελτιωθεί σημαντικά η μελλοντική πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου χάρις στον κλάδο των ΑΠΕ και των παραχωρήσεων. Ειδικότερα, προβλέπει ότι το νέο ομόλογο και οι άλλες κινήσεις της διοίκησης σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης και εταιρικής διακυβέρνησης θα έχουν ως αποτέλεσμα ο λόγος του χρέους προς τα λειτουργικά κέρδη να υποχωρήσει σε 5,5 την περίοδο 2020-2021, από 8,5 που βρέθηκε στο τέλος του 2018.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η συγκεκριμένη κίνηση είναι ανεξάρτητη και θα «τρέξει» παράλληλα με την εν εξελίξει αναδιάρθρωση τραπεζικών δανείων ύψους 582,6 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο ποσό υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία με τις τράπεζες από τον Αύγουστο, με τις τελικές υπογραφές να αναμένονται πριν εκπνεύσει το 2019. Πρόθεση της διοίκησης με την εν λόγω κίνηση είναι να μεταφέρει χρέος σε μεταγενέστερο χρόνο. Παράλληλα, η συμφωνία με τις τράπεζες προβλέπει και την παροχή μιας άμεσης «ένεσης» ρευστότητας, της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, για την πραγματοποίηση επενδύσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή