Μοντέλο Σύρου για εξυγίανση ναυπηγείων Ελευσίνας

Μοντέλο Σύρου για εξυγίανση ναυπηγείων Ελευσίνας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλώρη για τη συμφωνία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας βάζει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της αντίστοιχης διαδικασίας στο Νεώριο Σύρου. Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη γίνονται τα επίσημα εγκαίνια των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου υπό το μάνατζμεντ του ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards παρουσία, εκτός απροόπτου, των υπουργών Ανάπτυξης και Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη και Γ. Βρούτση, αλλά και του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, ο οποίος εμφανίζεται έτσι να στηρίζει την επένδυση του αμερικανικών συμφερόντων ομίλου.

Τα εγκαίνια έρχονται μετά την υλοποίηση του πρώτου μέρους των προβλεπόμενων από τη συμφωνία επενδύσεων και την αποπληρωμή οφειλών προς εργαζομένους και προμηθευτές, αθροιστικού ύψους 18 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων είχε ατύπως τεθεί ως προϋπόθεση από τα συναρμόδια υπουργεία για την εκκίνηση των διαδικασιών για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας, την επίτευξη δηλαδή συμφωνίας για τον διακανονισμό των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο. Είναι με βάση αυτή τη συμφωνία που θα επιδιωχθεί δικαστική έγκριση για την είσοδο της ONEX και στην Ελευσίνα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις αρχές Ιουνίου φέτος ο αμερικανικός όμιλος ONEX, του οποίου επικεφαλής είναι ο επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας, εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας από τον όμιλο Νίκου Ταβουλάρη, που ελέγχει τη μητρική των ναυπηγείων Νεώριον Α.Ε. Η ONEX προτίθεται να ρυθμίσει σε δόσεις και να καλύψει υποχρεώσεις των ναυπηγείων Ελευσίνας προς εργαζομένους, προμηθευτές, τράπεζες και Δημόσιο, μέσω ολοκληρωμένης συμφωνίας στο πλαίσιο άρθρου 106 β και 106 δ που θα επικυρωθεί από αρμόδιο πρωτοδικείο. Σημειώνεται επίσης πως μετά τις εκλογές, στα τέλη Ιουλίου, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Chatsworth Securities LLC συμφώνησε με την Onex Elefsis Shipyards –σχήμα που έχει δομηθεί για να εξαγοράσει τα ναυπηγεία Ελευσίνας– να συμμετάσχει στην υλοποίηση επένδυσης έως και 400 εκατ. δολ. στα ναυπηγεία της Ελευσίνας στο πλαίσιο της εν εξελίξει επιχείρησης διάσωσής τους. Η Chatsworth, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εκτός από τη μετοχική συμμετοχή που θα έχει, θα είναι και ο χρηματοπιστωτικός εταίρος της Onex Elefsis Shipyards στο εγχείρημα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μοντέλο εξυγίανσης και εξαγοράς μέσω προσυμφωνημένου επιχειρηματικού και χρηματοδοτικού σχεδίου, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε για την εξαγορά του Νεώριου Σύρου, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου υπό το νέο μάνατζμεντ πραγματοποιούνται αύριο. Ομως, ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος είναι υψηλότερος, καθώς στα ναυπηγεία Ελευσίνας εκτελείται ναυπηγικό (τορπιλάκατοι) και επισκευαστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού –εξαιτίας του οποίου άλλωστε είχε εξασφαλιστεί το ακαταδίωκτο της επιχείρησης από πιστωτές–, ενώ παράλληλα απαιτούνται και σοβαρές επενδύσεις για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.

Το σύνολο των υποχρεώσεων των ναυπηγείων Ελευσίνας ανέρχεται στα 261 εκατ. και οι πωλήσεις του 2018 ήταν στα 32,8 εκατ., ενώ οι ζημίες σε επίπεδο EBITDA στα 12,26 εκατ. Τα ναυπηγεία Ελευσίνας από τα μέσα του 2010 αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία εντάθηκαν από το 2011 και μετά. Εξαιτίας αυτών, αναφέρει η διοίκηση στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική έκθεση (2018), δεν έχουν καταβληθεί εισφορές προς τον ΕΦΚΑ ύψους 60,91 εκατ. και παρακρατούμενοι φόροι 25,75 εκατ. συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων. Επιπλέον, η εταιρεία στα τέλη του 2018 δεν έχει καταβάλει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αποδοχών προς το προσωπικό ύψους 14,79 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή