Η Fitch βλέπει μείωση πιστωτικών κινδύνων για τις τράπεζες το 2020

Η Fitch βλέπει μείωση πιστωτικών κινδύνων για τις τράπεζες το 2020

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές είναι οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το 2020, καθώς αναμένεται να συνεχιστεί η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, όπως επισημαίνει η Fitch σε νέα έκθεσή της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Η θετική της άποψη, όπως εξηγεί, αντανακλά την προσδοκία της ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι, αν και εξακολουθούν να είναι υπαρκτοί, θα μειωθούν περαιτέρω το 2020, καθώς συνεχίζεται η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως τα σχέδια μείωσης των δεικτών NPEs είναι εφικτά, αν και η επίτευξή τους εξακολουθεί να εξαρτάται σημαντικά από την πορεία του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος, την αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου και την επενδυτική διάθεση για τα ελληνικά προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. Τα σχέδια μείωσης των NPEs των τραπεζών περιλαμβάνουν συνδυασμό πωλήσεων χαρτοφυλακίου, τιτλοποιήσεις και λύσεις αναδιάρθρωσης, όπως επισημαίνει ο οίκος. Η Fitch κάνει ειδική αναφορά στην Eurobank σημειώνοντας πως δίνει θετικές προοπτικές στη μακροπρόθεσμη αξιολόγησή της, καθώς η ποιότητα του ενεργητικού της αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά κατά το επόμενο έτος και να είναι ανώτερη των υπόλοιπων τραπεζών.

Η Fitch αναμένει ότι όλες οι τράπεζες θα κάνουν χρήση του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο θα αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο για την επιτάχυνση του «καθαρισμού» της ποιότητας του ενεργητικού, ενώ υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλες λύσεις, όπως η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αν και εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα άλλο κατάλληλο εργαλείο για την εκκαθάριση των NPEs.

Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στις διαταραχές της ποιότητας του ενεργητικού, προσθέτει ο οίκος, ενώ εκτιμά πως η εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου θα παραμείνει αδύναμη παρά τη βελτίωση της κερδοφορίας. Παράλληλα, δεν αναμένει ότι οι συστημικές τράπεζες θα εκδώσουν μεγάλο όγκο μη εξασφαλισμένου χρέους, ωστόσο είναι πιθανό να προχωρήσουν σε εκδόσεις τίτλων Tier II, εάν οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές, όπως κάποιες έκαναν το 2019.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του 2020, ο οίκος αναμένει ελαφρά βελτίωση η οποία θα προέλθει κυρίως από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, τον νέο δανεισμό – ειδικά στον εταιρικό τομέα, και τα μέτρα περιορισμού του κόστους. Ωστόσο, η μείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς των τραπεζών και η μείωση των περιθωρίων κέρδους θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην κερδοφορία το 2020.

Πάντως, η Fitch εκτιμά ότι η θέση ρευστότητας των τραπεζών θα συνεχίσει να βελτιώνεται, χάρη στις εισροές καταθέσεων και τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις αγορές, ενώ αναμένει ότι οι τράπεζες θα δημιουργήσουν επιπλέον αποθέματα ρευστότητας, καθώς εξακολουθούν να είναι αρκετά χαμηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT