Μερίδιο 20% στον αγορά καφέ η Kafea Terra

Μερίδιο 20% στον αγορά καφέ η Kafea Terra

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερίδιο στη λιανική αγορά καφέ φίλτρου και εσπρέσο –όπου κυριαρχούν γνωστοί πολυεθνικοί κολοσσοί– διεκδικεί η ελληνική εταιρεία Kafea Terra, η οποία από το 2006 έχει τοποθετήσει στον κλάδο της εστίασης τον πρώτο «ελληνικό» εσπρέσο υπό το σήμα Dimello. Μάλιστα, η επέκταση στη λιανική έγινε εν μέσω κρίσης με επενδύσεις που συνολικά αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ, τόσο για την αγορά ακινήτων που απαιτήθηκαν για την επέκταση των γραμμών παραγωγής, όσο φυσικά και για την αγορά του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Η ιστορία της Kafea Terra ξεκινάει το 1988, όταν ο Γιάννης Ιωσηφίδης αποφασίζει να μη δραστηριοποιηθεί στην οικογενειακή επιχείρηση υφασμάτων και αναλαμβάνει τη διανομή και εμπορία του ιταλικού καφέ illy στην ελληνική αγορά, δραστηριότητα την οποία συνεχίζει να ασκεί. Το 2002 η Kafea Terra αποφασίζει να δημιουργήσει δικό της σήμα καφέ εσπρέσο, τον καφέ Dimello, κάτι το οποίο επιτυγχάνει το 2006, έχοντας δημιουργήσει βιομηχανική μονάδα ψησίματος καφέ στην Παιανία. Ας σημειωθεί δε ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ακόμη εμπορευόταν μόνο τον καφέ illy, είναι στην ουσία αυτή που «εισήγαγε», «εφηύρε» τον παγωμένο καφέ εσπρέσο, τον δημοφιλή στην Ελλάδα καφέ φρέντο. Από το 2014 έως το 2018 έγιναν τρεις επεκτάσεις της μονάδας της στην Παιανία με την προσθήκη γραμμών παραγωγής, ενώ έγινε επένδυση και σε νέες αποθήκες 6.200 τ.μ. στο Μαρκόπουλο. Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η δημιουργία νέας μονάδας ψησίματος καφέ, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο αγοράς ρομποτικών συστημάτων συσκευασίας.

Μέχρι το 2017 η εταιρεία είχε παρουσία μόνο στον κλάδο της εστίασης (HoReCa), όμως τότε αποφάσισε να τοποθετήσει τα προϊόντα της και στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Η αρχή έγινε το 2017 με την τοποθέτηση καφέ εσπρέσο (αλεσμένου) με το σήμα Dimello, το 2018 ακολούθησε η τοποθέτηση καφέ φίλτρου, ενώ εδώ και λίγους μήνες παράγει κάψουλες καφέ, συμβατές με μηχανές Nespresso. Επίσης, η εταιρεία παράγει και καφέ σε ταμπλέτες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου, ήδη η Kafea Terra που έχει ηγετική θέση στo κανάλι του HoReCa με μερίδιο 22% (με τα δύο σήματα illy και Dimello), έχει αποσπάσει μερίδιο 20% στη λιανική πώληση καφέ εσπρέσο και φίλτρου.

Το 2019 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αναμένεται να ανέλθει σε 72,1 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ειδικού φόρου κατανάλωσης) έναντι 65,66 εκατ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας αύξηση 9,8%. Μη συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚ, οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 62,6 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 57,3 εκατ. ευρώ το 2018.

Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν κατά τη φετινή χρήση σε 9,4 εκατ. ευρώ έναντι 8,27 εκατ. ευρώ το 2018.

Τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία έχει και εξαγωγική δραστηριότητα σε 14 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ντουμπάι, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ολλανδία, Σερβία, Μολδαβία και Νότια Αφρική). Στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τις πιο ισχυρές αγορές της, η Kafea Terra έχει ιδρύσει θυγατρικές εταιρείες, ενώ σημαντική προοπτική εμφανίζει η Βουλγαρία και η Γερμανία. Οι εξαγωγές αποτελούν σήμερα το 8% της παραγωγής της εταιρείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή