Συμφωνία- σταθμός της Eurobank για τα κόκκινα δάνεια με την doValue

Συμφωνία- σταθμός της Eurobank για τα κόκκινα δάνεια με την doValue

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, με ρόλο στην ευρύτερη αγορά της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αναδεικνύεται η θυγατρική της Eurobank FPS, που περνάει στον έλεγχο της ιταλικής doValue, μέλος του ομίλου Fortress. Με αυτή τη συμφωνία-ορόσημο, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας, που περιλαμβάνει επίσης την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ, «η Eurobank εισέρχεται στην τελική φάση του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της», επιτυγχάνοντας δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 15% ήδη από το α΄ τρίμηνο του 2020.

Το τίμημα της συναλλαγής από την πώληση του 80% της FPS διαμορφώνεται στα 248 εκατ. ευρώ (το 100% αποτιμήθηκε στα 310 εκατ. ευρώ), ενώ πρόσθετα έσοδα έως του ποσού των 40 εκατ. ευρώ εξασφαλίζονται για τη Eurobank μέσω της επίτευξης συγκεκριμένων αποδόσεων από την ανάκτηση των δανείων σε βάθος δεκαετίας, που είναι και ο ορίζοντας διάρκειας της συμφωνίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η do Value αναλαμβάνει να διαχειριστεί εκτός από τα 7,5 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Cairo, 5,6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει στον ισολογισμό της η τράπεζα, 5,7 δισ. ευρώ δανείων λιανικής τραπεζικής που είναι σήμερα σε μικρή καθυστέρηση κάτω των 3 μηνών, τα δάνεια 2 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Pillar, καθώς και όλα τα μελλοντικά NPEs της Eurobank.

Η δραστηριότητα της doValue, η οποία σήμερα απασχολεί στην Ελλάδα προσωπικό 40 ατόμων, εκτοξεύεται, καθώς με την ενσωμάτωση της FPS οι εργαζόμενοι θα ανέλθουν σε περίπου 1.000 άτομα –μέγεθος περίπου ανάλογο της εταιρείας στην Ιταλία– και θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης δανείων και ακινήτων στην Ελλάδα τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo προβλέπει την πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes), συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και του 51% των ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης (junior notes), συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ το τμήμα των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes) για το οποίο η τράπεζα θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή» διαμορφώνεται στα 2,4 δισ. ευρώ. Το τίμημα της συναλλαγής για το Cairo αντιστοιχεί στο 33,3% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου και υπολογίζεται στα 15-20 εκατ. ευρώ.

Η doValue, στην οποία ποσοστό 28% διαθέτει η Fortress Investment Group, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην αγορά της Ιταλίας, στην Ιβηρική Χερσόνησο (Ισπανία και Πορτογαλία) και η μεγαλύτερη στην Κύπρο. Το συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 140 δισ. ευρώ – 167 δισ. ευρώ μετά τη συμφωνία με τη Eurobank. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου με κεφαλαιοποίηση περίπου 1 δισ. ευρώ, διαθέτει 20ετή παρουσία στον χώρο και απασχολεί 2.500 εργαζομένους.

Με την εξαγορά της ισπανικής Altamira Asset Management, ηγετικής δύναμης στην αγορά διαχείρισης πιστώσεων και ακίνητης περιουσίας στη Νότια Ευρώπη, με συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 55 δισ. ευρώ και παρουσία στην Ιβηρική Χερσόνησο, την Κύπρο και την Ελλάδα, το σχήμα εξελίχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της διαχείρισης πιστώσεων, έχοντας στο επίκεντρο τις αγορές της Νοτίου Ευρώπης, που έχουν μη εξυπηρετούμενα assets άνω των 650 δισ. ευρώ.

Η doValue στη σημερινή της μορφή είναι αποτέλεσμα απόκτησης και ενοποίησης των μονάδων κόκκινων δανείων ορισμένων από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως της Intesa Sanpaolo (2006), της Unicredit (2015) και της Santander/Altamira (2018). Είναι μια δυναμική εταιρεία που αναπτύσσεται συνεχώς, έχοντας πραγματοποιήσει σειρά εξαγορών στη διάρκεια των 20 χρόνων δραστηριοποίησής της. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Νότιας Ευρώπης και εξειδικευμένοι επενδυτές παγκόσμιας εμβέλειας: Unicredit, Intesa Sanpaolo, Credit Agricole, Santander, BNP Paribas, Cyprus Cooperative Bank, Fortress, Bain Capital, Cerberus, Davidson Kempner και CPPIB και όλες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, είναι μεταξύ αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή