H FORTHcrs φέρνει πιο κοντά «Μινωικές Γραμμές» και ANEK

H FORTHcrs φέρνει πιο κοντά «Μινωικές Γραμμές» και ANEK

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο σημαντικό βήμα μελλοντικής συνεργασίας ανάμεσα στις κρητικές εταιρείες επιβατηγού ναυτιλίας «Μινωικές Γραμμές» και ANEK φαίνεται ότι αποτελεί η απόφασή τους να συμμετάσχουν ισότιμα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας FORTHcrs, θυγατρικής της FORTHnet, με στόχο την κοινή κράτηση και έκδοση εισιτηρίων στο χώρο των μεταφορών και του τουρισμού γενικότερα.

Ναυτιλιακοί κύκλοι που ρωτήθηκαν σχετικώς εμφανίσθηκαν βέβαιοι ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονται ήδη σε ρότα συνεργασίας και πως «η απόφαση για κοινή κράτηση και έκδοση εισιτηρίων από εταιρεία στην οποία συμμετέχουν ισότιμα, ενδεχομένως να αποτελεί το δοκιμαστικό πλαίσιο μιας πιο ουσιαστικής συνεργασίας τους», τόσο στην αγορά του Αιγαίου όσο και στην αγορά της Αδριατικής και της Δυτικής Μεσογείου. Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου και η απάντηση του κ. Κώστα Κληρονόμου σε σχετική ερώτηση της «K»: «Ευχή μου είναι η συνεργασία αυτή να αποτελεί το πρώτο βήμα για περαιτέρω προσέγγιση των δύο εταιρειών».

Η συνεργασία των δύο εταιρειών ανακοινώθηκε χθες και επισήμως από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της FORTHnet κ. Παντελή Τζωρτζάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ANEK κ. Στέλιο Ζαμπετάκη, τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Μινωικών Γραμμών κ. Κώστα Κληρονόμο και τον αντιπρόεδρο της FORTHnet κ. Γιάννη Ηλιάδη.

Η συμφωνία προβλέπει την ισότιμη συμμετοχή των δύο ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών FORTHcrs και Terratec (εταιρεία ανάπτυξης εξειδικευμένου λογισμικού στον τομέα του Τουρισμού και των Μεταφορών, μέλους του Ομίλου της FORTHnet) και στη συνέχεια τη συγχώνευση της FORTHcrs με την Terratec. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της ANEK κ. Στέλιο Ζαμπετάκη, η είσοδος της ANEK στην FORTHcrs θα γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και όχι με αγορά μετοχών. H μετοχική σύνθεση, πάντως, της νέας εταιρείας αναμένεται να έχει διαμορφωθεί εντός του επόμενου έτους.

Η εταιρεία FORTHcrs, όπως αναφέρθηκε, για πρώτη φορά προσέφερε τις υπηρεσίες της στην ακτοπλοΐα -κράτηση και έκδοση εισιτηρίων- τον Ιούλιο του 2000, συνεργαζόμενη με την εταιρεία ΝΕΛ και επιτυγχάνοντας να δημιουργήσει 250 σημεία πώλησης εισιτηρίων ανά την επικράτεια. Το Νοέμβριο του 2001 η εταιρεία συνεργάζεται με της ακτοπλοικές εταιρείες ΝΕΛ, «Μινωικές Γραμμές», ANEK, ΔΑΝΕ, ΛΑΝΕ, ΣΑΟΣ, HFD και Saronic Dolphins και διαθέτει 600 πρακτορεία, ενώ το Μάιο του 2002 εκτιμάται ότι ο αριθμός των πρακτορείων θα ανέλθει στα 800 και θα συνεργάζεται σχεδόν με το σύνολο των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Τα κέρδη EBITDA από τις αναδυόμενες αγορές έφθασαν τα 105,8 εκατ. ευρώ, με τη Νιγηρία, Ρωσία, και την Ουκρανία να συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του ποσού αυτού. O όγκος των πωλήσεων βελτιώθηκε κατά 24% στο 9μηνο με τη Νιγηρία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση (45%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή