H συνεδρίαση λεπτο προς λεπτό

H συνεδρίαση λεπτο προς λεπτό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κόπωση των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και η αφορμή που δόθηκε για ρευστοποιήσεις από την σχέση ανταλλαγής της Εθνικής με την Alpha Βαnk, οδήγησε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση τη Σοφοκλέους σε αρνητικό πρόσημο, παρόλα αυτά όμως το ελληνικό Χρηματιστήριο συντηρεί τη δυναμική του, η οποία εκφράζεται από τις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δείχνουν να έχουν αφυπνισθεί και να ακολουθούν ανοδική τάση.

Ο ΓενικόςΔείκτης έκλεισε χθες με απώλειες σε ποσοστό -0,40% και διαμορφώθηκε στις 2.765,56 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 87 δισ. δραχμές. Από τη συνολική αξία των συναλλαγών, ποσό 3,16 δισ. δραχμές αντιπροσώπευσαν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές οι οποίες αφορούσαν τις εξής μετοχές: OTE 36.850 μετοχές προς 20,10 ευρώ, Ελληνική Υφαντουργία 200.000 X10,70 και 59.000X10,40, Γρηγόρης Μικρογεύματα 200.000 προς 13,84 ευρώ, Intracom 4.000X15,66 και Spider 510.000X2,93 και 510.000X2,93.

O δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,66%, οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν σε ποσοστό 0,65%, ενώ ο δείκτης FTSE 20 κατέγραψε πτώση -0,87%.

H συνεδρίαση στο σύνολό της κινήθηκε σε ανοδικούς ρυθμούς, αφού η πλειοψηφία των μετοχών βρέθηκε στη λήξη των συναλλαγών με θετικό πρόσημο, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των μετοχών του δείκτη της MorgaStanley Capital International έκλεισε με απώλειες τη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ειδικότερα, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε στη χθεσινή συνεδρίαση σε ποσοστό 0,74% και διαμορφώθηκε στα 21,42 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα υπέστη νέες απώλειες σε ποσοστό 2,05% και έκλεισε στα 27,78 ευρώ.

Παραμένοντας στον τραπεζικό κλάδο, η Eurobank υποχώρησε κατά 1,21% και η Εμπορική έχασε 1,88%. H μετοχή του OTE έχασε 0,59%, η Ρanafoυποχώρησε 0,99%, ενώ ελαφρές ήταν οι απώλειες τόσο για την Cosmote (-0,51%) όσο και για τη μετοχή της Intracom που κατέγραψε πτώση 0,13%. Στη βιομηχανία η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν υποχώρησε σε ποσοστό 1,22% στα 38,92 ευρώ, η Κλωνατέξ έχασε 0,38%, η Folli Follie υποχώρησε σε ποσοστό 0,62%, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισαν η μετοχή της Γενικής τράπεζας (0,89%) στα 11,32 ευρώ και τα Ελληνικά Πετρέλαια που κέρδισαν 2,29% και διαμορφώθηκαν στα 8,04 ευρώ. Οπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η Σοφοκλέους βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο της πορείας της, αφού στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να διατηρήσει το θετικό κλίμα των τελευταίων 20 συνεδριάσεων και παράλληλα να επιδιώξει την κίνηση προς τις 3.000 μονάδες.

Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια διατηρούν τις θέσεις τους σε μετοχές του δείκτη του MSCI και του FTSE 20 τουλάχιστον μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2001 που λήγει η χρονιά για τα διεθνή funds, ενώ οι εγχώριοι θεσμικοί προσπαθούν καθημερινά να μειώσουν τις υποαξίες που καταγράφουν από την αρχή του χρόνου κυρίως σε μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Παναγιώτης Αλεξάκης αναφέρθηκε χθες στο θετικό κλίμα της αγοράς που παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες, τονίζοντας ότι οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να ενδυναμώσουν τις κινήσεις τους μέσω συγχωνεύσεων και συνεργασιών, ενώ έφερε ως παράδειγμα την έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στον τραπεζικό κλάδο με αφρομή τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Βank.

Επίσης, ο κ. Αλεξάκης γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αποφασισθεί από την EXAE -μητρική του XAA- η επιλογή της οικοπεδικής έκτασης, προκειμένου να κατασκευασθεί το συγκρότημα που θα στεγασθούν όλες οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου της EXAE, ενώ έως σήμερα τόνισε ο κ. Αλεξάκης υπάρχουν 3 προσφορές οικοπέδων στη Λεωφόρο Καβάλας, τον Νέο Κόσμο και τη Λεωφόρο Κηφισίας αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να αποτελούν και τις τελικές προτάσεις διευκρίνισε ο πρόεδρος του XAA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή