O ΔΗΚΤΗΣ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκύψε Χριστοδουλάκη για να φανεί ο Γιάννος»

Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ακούσθηκαν ορισμένα απίστευτα από τον τέως αρμόδιο για την οικονομία υπουργό κ. Γιάννο Παπαντωνίου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε ότι δεν πρέπει να μιλάει η κυβέρνηση για μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες, για αναδιαρθρώσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις κ.λπ., γιατί δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες, ανεβαίνει το Χρηματιστήριο και ευνοούνται κερδοσκοπικά παιγνίδια. Δηλαδή, πάνω που ο νέος υπουργός Νικ. Χριστοδουλάκης άρχισε να γυρίζει σιγά σιγά το κλίμα στην οικονομία και να δημιουργεί κάποιον άνεμο αισιοδοξίας, ο προκάτοχός του επιδιώκει την επιστροφή στο πρόσφατο παρελθόν της απόλυτης απραξίας και της κατάθλιψης. Εάν είναι δυνατόν! Εξ ου και το σχόλιο που ακούσθηκε από τρίτον «σκύψε Χριστοδουλάκη μήπως και φανεί ο Γιάννος». Διότι μάλλον περί αυτού πρόκειται. Αντιθέτως, ο νυν υπουργός Οικονομίας, συνεπικουρούμενος και από άλλους συναδέλφους του, υποστήριξε ότι οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι επιβεβλημένες για να διασφαλισθεί και να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και οι θέσεις απασχόλησης.

Ασοι στο μανίκι του!

Από τις επιτυχημένες ατάκες κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προϋπολογισμού στους δημοσιογράφους, ήταν η δήλωση Χριστοδουλάκη «μειώνουμε το χρέος και δίνουμε κοινωνικό μέρισμα». Από το Χρηματιστήριο εξάλλου δεν παίρνει πολλά, μόνο 80 δισ. δρχ. Είπε ακόμη ότι ένα πολυάνθρωπο κράτος δεν σημαίνει αποτελεσματικό κράτος, κι επειδή η δημόσια διοίκηση αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα της ανάπτυξης, οι προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να γίνονται βάσει κριτηρίων και ακολουθώντας προγραμματισμένη πολιτική προσλήψεων. Μίλησε επίσης για «κατ’ αρχήν» έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 750 δισ. δρχ. (έτσι όπως το είπε ήταν σαν να έχει άσους στο μανίκι) και όπως συμπλήρωσε κάποιος καλά πληροφορημένος, «σιγά μην έδινε την είδηση ο Χριστοδουλάκης στον προϋπολογισμό». Κάτι θα ξέρει…

Μετάλλιο από Πάχτα

Δεν είναι κακό πράγμα η φιλοδοξία, είπε χθες ο κ. Χριστοδουλάκης, εξ ου και παρουσίασε ένα αρκετά φιλόδοξο και αισιόδοξο προϋπολογισμό. Τόση αισιοδοξία, που ο υφυπουργός Χρήστος Πάχτας, παρ’ ολίγον να μοιράσει μετάλλιο για τη διατήρηση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. H Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα (μεταξύ των χωρών της E.E. με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης), δηλαδή μεταξύ «χάλκινου και χρυσού μεταλλίου», αλλά οπωσδήποτε στο βάθρο, είπε γλαφυρότατα ο υφυπουργός.

Το ΔΝΤ για τράπεζες

Στην ελεύθερη οικονομία βασιλιάς είναι ως γνωστόν ο καταναλωτής και όλες οι κινήσεις θα πρέπει τελικώς να αποβλέπουν, εκτός από τον περιορισμό του κόστους και την ενίσχυση των κερδών, και στην εξυπηρέτηση του καταναλωτή με καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες. Μας το θυμίζει με τον τρόπο του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβαίνει σε επισημάνσεις προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τράπεζα της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να διασφαλίζει ότι ο ανταγωνισμός και οι πελάτες των τραπεζών θα ωφελούνται από την πιθανή βελτίωση της αποτελεσματικότητας που προκύπτει από τις συγχωνεύσεις τραπεζών. Ενώ για την Τράπεζα της Ελλάδος λέει γενικότερα, ότι θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προσεκτικά τους κινδύνους για τη σταθερότητα του συστήματος.

Τι γίνεται στο Κτήμα Θων;

Μέσα από μία «κρυπτογραφημένη» ανακοίνωση η «Μπ. Βωβός A.E.» ερμηνεύει ως ειλημμένη απόφαση την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου του ΥΠΕΧΩΔΕ για την οικοδόμηση του Κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα ληφθεί υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με την εισήγηση, προβλέπεται η ανέγερση κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας ανωδομής 8.000 τ.μ. (ισόγειο και έξι όροφοι), με κάτοψη 1.145 τ.μ. Το κτίριο των 8.000 τ.μ. θα γίνει πάντως με μειωμένο συντελεστή δόμησης. Ως αντάλλαγμα, πρόκειται να επιτραπεί στην «Μπ. Βωβός» η μεταφορά του συντελεστή δόμησης (όταν γίνει εκ νέου νόμος του κράτους) που αντιστοιχεί στο ρυμοτομούμενο τμήμα του οικοπέδου και αφορά το πάρκο 4.000 τ.μ. που πρόκειται να διαμορφωθεί από την εταιρεία, με την απαλλοτρίωση της γειτονικής πολυκατοικίας. Ασφαλώς ερωτήματα προκαλεί το πού πρόκειται να μεταφερθεί ο συντελεστής 3,6 για την περιοχή, καθώς ως γνωστόν το σημείο όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα ακίνητα της εταιρείας είναι η Λ. Κηφισίας και το Μαρούσι, όπου ο συντελεστής κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1.

Καλό κλίμα στο ΧΠΑ

Ικανοποίηση δηλώνουν τα στελέχη του Χρηματιστηρίου Παραγώγων από την υποδοχή της αγοράς στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε μετοχές (Εθνική, 3E, OTE και Panafon). H καλή συγκυρία για τη Σοφοκλέους ασφαλώς βοήθησε το ντεμπούτο των stock futeres και ήδη οι επιτελείς του ΧΠΑ προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα που είναι η επιλογή τεσσάρων ακόμα μετοχών στις οποίες οι επενδυτές θα μπορούν να πραγματοποιούν συμβόλαια stock futures. Το ενδιαφέρον για την αγορά πάντως διαρκώς ενισχύεται και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο άνοιξαν 664 νέοι κωδικοί -που μεταφράζεται σε ποσοστό αύξησης 9%- νούμερο «ρεκόρ» στη σύντομη ιστορία του ΧΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή