Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 3,3 εκατ. στη FrieslandCampina

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 3,3 εκατ. στη FrieslandCampina

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ πρόστιμο, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, στην ελληνική θυγατρική της FrieslandCampina επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στην απόφασή της, η ανεξάρτητη αρχή διαπιστώνει ότι η FrieslandCampina Hellas καθόριζε τις τιμές μεταπώλησης των προϊόντων της και επέβαλλε ρήτρα μη ανταγωνισμού σε διανομείς της για διάστημα τουλάχιστον 18 ετών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε ομόφωνα, με βάση τα στοιχεία από αυτεπάγγελτη έρευνα, πως η εταιρεία συμμετείχε «σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη που συνίστατο αφενός στον καθορισμό τιμών μεταπώλησης κι αφετέρου στην επιβολή ρήτρας μη ανταγωνισμού σε συνεργαζόμενους με αυτήν χονδρεμπόρους/διανομείς (…) παρόλο που οι προαναφερόμενες πρακτικές φαίνεται να έλαβαν χώρα σε διαφορετικό χρόνο (μεταξύ τους) και να είχαν (τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία στη διάθεση της επιτροπής) διαφορετική εμβέλεια, η επιτροπή έκρινε ότι συνιστούν μία ενιαία και συνολική στρατηγική παρεμποδιστικής συμπεριφοράς, η οποία εντοπίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών 1996 έως τουλάχιστον και το έτος 2014.

Οι παραβάσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, αναφορικά με την πρώτη επιμέρους διαπιστωθείσα παράβαση που αφορά στον καθορισμό τιμών μεταπώλησης, έχει ως χρονική διάρκεια τα έτη 1996 έως και 2014 τουλάχιστον. Η δεύτερη επιμέρους διαπιστωθείσα παράβαση, που αφορά τη ρήτρα μη ανταγωνισμού, έχει ως χρονική διάρκεια τα έτη 1996 έως τον Απρίλιο του 2009».

Με βάση αυτά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.304.110 ευρώ και προειδοποίησε με χρηματική ποινή/πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης προς την ως άνω απόφαση, από την ημέρα της δημοσίευσής της, δηλαδή για κάθε ημέρα επανάληψης της ως άνω παράβασης, εφόσον διαπιστωθεί τέτοια με νέα απόφαση. Η FrieslandCampina Hellas μπορεί να αμφισβητήσει την απόφαση και το πρόστιμο, προσφεύγοντας στα διοικητικά δικαστήρια.

Σημειώνεται πως στην εταιρεία είχε επιβληθεί και παλαιότερα πρόστιμο ύψους 171.553,38 ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για σύσταση καρτέλ με σκοπό την κατανομή των αγορών σε διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Νοεμβρίου του 2018, η εν λόγω εταιρεία είχε συμφωνήσει με άλλη χονδρεμπορική επιχείρηση να μην κατέρχονται ταυτόχρονα σε διαγωνισμούς, ώστε να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή