Οι επενδυτές επιστρέφουν στις παλιές τους αγάπες

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις παλιές τους αγάπες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεγάλη επιστροφή της περιφέρειας είναι γεγονός καθώς η αφύπνιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη Σοφοκλέους έφερε τις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Αν και η ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη ξεκίνησε από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης γρήγορα σημειώθηκε διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μετοχές των μικρομεσαίων εταιρειών, οι οποίες μέχρι στιγμής κλέβουν την παράσταση. Πολλοί είναι αυτοί που αιφνιδιάστηκαν από τη δυναμική ανάκαμψη και τα εντυπωσιακά κέρδη της περιφέρειας καθώς εκτιμούσαν ότι μετά από μια διετία καταβαράθρωσης των τιμών τους είχαν ξεπέσει σε απαξίωση στη συνείδηση του κόσμου.

Αποχή τέλος

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τελευταίο δίμηνο πάνω από 30 μετοχές έχουν υπερδιπλασιάσει την τιμή τους την ίδια στιγμή που τα κέρδη του Γενικού Δείκτη διαμορφώνονται στο 30,5%. Σύμφωνα με διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων η αφύπνιση των αποκαλούμενων περιφερειακών χαρτιών σε συνδυασμό με την αύξηση των συναλλαγών αντικατοπτρίζουν την επιστροφή των μικρών ιδιωτών επενδυτών αλλά και τη νεκρανάσταση των κερδοσκοπικών λόμπι.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές μετά από μεγάλο διάστημα αποχής επιστρέφουν με εμφανείς πλέον διαθέσεις παραμονής. H απουσία των μικρών ήταν καταλυτική καθώς, αποτελώντας τη ραχοκοκκαλιά της Σοφοκλέους ήταν αδύνατο να διατηρηθεί χωρίς την ενεργή παρουσία τους οποιαδήποτε ανοδική διάθεση της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά με σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται από πολλούς η νεκρανάσταση πολλών κερδοσκοπικών λόμπι τα οποία… απογειώνουν μετοχές. O προβληματισμός εστιάζεται στο γεγονός ότι τα διάφορα λόμπι πολλές φορές προκαλούν υπερβολές, οι οποίες βλάπτουν την αξιοπιστία του θεσμού.

Προς το παρόν πάντως η μεγάλη άνοδος πολλών μικρών μετοχών δεν προβληματίζει. Θεωρείται σε μεγάλο βαθμό αντανακλαστική κίνηση-αντίδραση στη μεγάλη πτώση. Οπως η μεγάλη άνοδος του 1999 έφερε την κατάρρευση των τιμών το 2000 και στο πρώτο εννεάμηνο του 2001 τώρα η καταβαράθρωση εκατοντάδων μικρών μετοχών προκαλεί μια βίαια ανοδική αντίδραση.

Αλλαγή κλίματος

Το βέβαιο πάντως είναι ότι στη Σοφοκλέους κάτι έχει αλλάξει και η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων δεν μοιάζει με τα προηγούμενα βραχύβια ξεσπάσματα.

Διαχειριστής θεσμικού χαρτοφυλακίου υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι επιτέλους (ξανά)έχουμε αγορά. Μέχρι πριν από δυο εβδομάδες απαιτούνταν μεγάλη προσπάθεια και τύχη για να μπορέσει κάποιος διαχειριστής να πουλήσει ένα μικρό πακέτο μετοχών χωρίς να ταρακουνίσει τη Σοφοκλέους.

Σήμερα η κατάσταση έχει άλλαξει άρδην. H ενίσχυση των συναλλαγών και η αφύπνιση των μικροεπεδυτών αλλά και το ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων δημιουργούν αισιοδοξία για τη συνέχεια. Οι πλέον αισιόδοξοι κάνουν λόγο για τον τερματισμό της πτωτικής πορείας του XAA και αναμένουν σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα.

Ενίσχυση συναλλαγών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή