Πράσινο φως από E.E. σε Canal Plus και RTL για απόκτηση του GJCD

Πράσινο φως από E.E. σε Canal Plus και RTL για απόκτηση του GJCD

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράσινο φως από E.E. σε Canal Plus και RTL για απόκτηση του GJCDαΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την απόκτηση του κοινού ελέγχου του γαλλικού πρακτορείου αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων «Groupe Jean-Claude DarmoS.A» (GJCD) από το γαλλικό όμιλο συνδρομητικής τηλεόρασης «Canal Plus» και τον όμιλο «RTL» που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Ως μέρος της συμφωνίας, τα Canal Plus και RTL θα συγχωνεύσουν τα δικά τους πρακτορεία αθλητικών ειδήσεων, αντιστοίχως «Sport Plus» (Γαλλία) και «UFA Sports GmbH» (Γερμανία) με την «GJCD». Από την ανάλυση της Επιτροπής προέκυψε ότι η κοινoπραξία θα οδηγήσει σε ασήμαντες και περιορισμένες αλληλοεπικαλύψεις στην αγορά απόκτησης και μεταπώλησης των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων με τις οποίες δεν πρόκειται να ενισχυθεί η θέση του Canal Plus στην αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης ούτε η ευρωπαϊκή παρουσία της RTL. H Επιτροπή έκρινε ότι ο όμιλος «KirchMedia» και η «Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση» (EBU) θα παραμείνουν ισχυροί ανταγωνιστές.

Η νέα κοινή επιχείρηση θα περιλαμβάνει τις δραστηριότητες των GJCD, Sports+ και UFA Sports και θα δραστηριοποιηθεί στην εμπορία αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων και την παροχή υπηρεσιών μάρκετινγκ για αθλητικές εκδηλώσεις, ιδίως ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η Επιτροπή εξέτασε τον αντίκτυπο της συγκέντρωσης στον τομέα των αθλητικών δικαιωμάτων μετάδοσης, που σημειωτέον είναι η πρώτη που κοινοποιήθηκε για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διαπιστώθηκαν, όμως, μόνον ορισμένες μικρές οριζόντιες αλληλοεπικαλύψεις ιδίως στην αγορά απόκτησης και μεταπώλησης δικαιωμάτων μετάδοσης ποδοσφαίρου για ετήσιες εκδηλώσεις οι οποίες, ωστόσο, περιορίζονται στους προκριματικούς αγώνες του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και του Κυπέλλου UEFA. Στη Γαλλία, όπου ο αντίκτυπος της συγκέντρωσης θα γίνει περισσότερο αισθητός, οι αλληλοεπικαλύψεις ανέρχονται σε λιγότερο από 10% όσον αφορά την αξία της αγοράς και αντιπροσωπεύουν μόνον το 4-5% του συνολικού αριθμού αγώνων που διεξάγονται στους προκριματικούς γύρους του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και του Κυπέλλου UΕFΑ.

Η Επιτροπή δεν διαπίστωσε αλληλοεπικαλύψεις όσον αφορά τα δικαιώματα για τους τελικούς γύρους του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και του Κυπέλλου UEFA ούτε για τα εθνικά πρωταθλήματα και κύπελλα, τα οποία είναι πιο ελκυστικά. Θεώρησε ότι οι αγορές απόκτησης και μεταπώλησης δικαιωμάτων μετάδοσης ποδοσφαίρου για αγώνες, που γίνονται λιγότερο τακτικά όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου δεν επηρεάζονται από τη συγκέντρωση. H Επιτροπή εξέτασε επίσης το βαθμό, στον οποίο η συγκέντρωση θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συναφείς αγορές τηλεοπτικής μετάδοσης (την αποκαλούμενη κάθετη ολοκλήρωση), ιδίως εν όψει των επιφυλάξεων τρίτων μερών ότι η συγκέντρωση θα μπορούσε να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση του «Canal Plus» στις αγορές συνδρομητικής τηλεόρασης σε διάφορα κράτη-μέλη και την παρουσία της «RTL» στην αγορά της δωρεάν τηλεόρασης.

Οι έρευνες της Επιτροπής, ωστόσο, έδειξαν ότι αυτό δεν συνέβαινε κυρίως εξαιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού από άλλους ευρωπαϊκούς φορείς εμπορίας αθλητικών δικαιωμάτων όπως η TEAM, η KirchMedia και η EBU, που αποτελεί συνασπισμό ευρωπαϊκών τηλεοπτικών σταθμών δωρεάν λήψης. Οι KirchMedia και EBU μάλιστα είτε είναι κάθετα ολοκληρωμένες είτε συνεργάζονται για την απόκτηση αθλητικών δικαιωμάτων. Η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη τη σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, της διαπραγματευτικής ισχύος των κατόχων των δικαιωμάτων ιδίως όσον αφορά τα ελκυστικότερα δικαιώματα ποδοσφαιρικών αγώνων καθώς και την έλλειψη αξιόλογων φραγμών εισόδου στη χονδρική αγορά αθλητικών δικαιωμάτων.

Το συμπέρασμα είναι ότι επειδή οι οριζόντιες αλληλοεπικαλύψεις δεν είναι σημαντικές, η κοινή επιχείρηση δεν πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση των μητρικών επιχειρήσεων στην αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης ή στις παρεπόμενες αγορές τηλεόρασης ελεύθερης πρόσβασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή